16:00, December 01. ÉLŐ
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01. ÉLŐ
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Az iráni tüntetéseken 133-an vesztették életüket az elmúlt időszakban

2022.10.02. 15:13
Legalább 41-en meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.

A város az ország délkeleti részén, Szisztán-Beludzsisztán tartományban található. A Pakisztánnal határos régió Irán legszegényebb része, és a nagyrészt szunnita vallású beludzs kisebbség lakja. Az iszlám köztársaság lakosságának jelentős része síita.

A tiltakozásra, amelyet a rendőrség vérbe fojtott, a pénteki ima után került sor. Az emberek azért vonultak utcára, mert egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő állítólag megerőszakolt egy 15 éves szunnita beludzs lányt Sabahar kikötővárosban – tájékoztatott az IHR.

AZ IRÁNI HATÓSÁGOK SZERINT A FORRADALMI GÁRDA ÖT TAGJA IS MEGHALT AZ ÖSSZECSAPÁSOKBAN. AZ ÁLLAMI MÉDIÁBAN „TERRORISTAINCIDENSKÉNT” HIVATKOZTAK A TÖRTÉNTEKRE.

Az IHR igazgatója, Mahmúd Amiri-Mogaddam emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte a tüntetők megölését. Megjegyezte: a nemzetközi közösségnek nyomozást kellene indítania az ügyben, és meg kellene akadályoznia a további vérontást.

Iránban országszerte utcai megmozdulásokra került sor az elmúlt hetekben. A tiltakozások egy fiatal iráni nő, Mahsza Amini halála miatt törtek ki. Aminit az erkölcsrendészet őrizetbe vette, majd a fogságban kómába esett, és életét vesztette. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. Szemtanúk szerint a nőt durván megverték.   • Hírek
  • Hírek