18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Legalább 36-an meghaltak egy thaiföldi óvoda elleni támadásban

2022.10.06. 10:32
Egy volt rendőrtiszt tüzet nyitott egy óvodai gyermekmegőrzőben Thaiföldön, Nong Bua Lamphu városában. A rendőrség szerint gyerekek és felnőttek is vannak az áldozatok között.

Legkevesebb 36 ember meghalt egy lövöldözésben Thaiföld északkeleti tartományában, köztük túlnyomórészt gyerekek, miután egy volt rendőr tüzet nyitott egy óvodában - közölte egy rendőrségi szóvivő csütörtökön.

Acsajon Krajtong rendőrtábornok elmondása szerint a támadó kora délután kezdett lövöldözni Nongbua Lampu központjában.

Rendőrségi beszámolók szerint a férfit feldúlta, hogy mikor megérkezett az óvodába, nem találta ott a fiát - ezután nyitott tüzet. A tömeggyilkosság után autóba ült, távozás közben pedig a járókelőkre lőtt és nekik hajtott. Jóllehet azonnali elfogatási parancsot adtak ki ellene, a férfi hazaérve megölte feleségét és kisfiát, majd magával is végzett.

Helyi idő szerint csütörtök délutánra a hatóságok összesen 36 halálos áldozatot erősítettek meg. Eszerint legalább 22 gyermek - köztük 19 kisfiú, három kislány -, továbbá egy rendőr és egy nyolchónapos várandós óvónő biztosan az áldozatok között van.

Helyi médiaértesülések szerint az elkövető a vérfürdő során nemcsak lőfegyvert, hanem kést is használt.

A támadásban további 12 ember megsérült. Az áldozatok között kétéves gyerekek is voltak.

Prajut Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök megrázónak nevezte a történteket. Facebook-bejegyzésében a kormányfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjai iránt, s felszólította a hatóságokat, hogy mielőbb siessenek a sérültek segítségére.

A rendőrség megerősítette, hogy a 34 éves férfit tavaly azután vesztette el állását, hogy pozitív lett egy drogtesztje. Vétségéért pénteken kellett volna bíróság elé állnia.

A javarészt buddhista Thaiföldön ritkán fordul elő tömeglövöldözés. A legutóbbi, 2020-as vérengzés során 29 ember halt meg, amikor egy katonatiszt tüzet nyitott egy bevásárlóközpontban az ország északkeleti részén, és jó 16 óráig feltartóztatta a hatóságokat, akik végül lelőtték a tettest.