Szörnyű szénbányarobbanás volt Törökországban, legalább 40-en meghaltak

2022-10-15T052827Z 1164484062 RC2H1X9LHBIC RTRMADP 3 TURKEY-MINE
2022.10.15. 08:19
Legalább 40 ember meghalt egy észak-törökországi szénbánya robbanásakor, miután tűz ütött ki az egyik bányában.

A hatóságok közlése szerint a Törökország északi részén történt szénbányarobbanás halálos áldozatainak száma immáron 40 főt számlál, 11-en pedig megsérültek és kórházba kerültek. A mentési munkálatok folyamatosan zajlanak.

110 bányász dolgozott a tárnában, amikor péntek este robbanás történt az állami tulajdonú TTK Amasra Muessese Mudurlugu bányában, a Fekete-tenger partján fekvő Bartin tartomány egyik városában, Amasrában. Szulejmán Soylu török belügyminiszter szerint a robbanás idején a föld alatt rekedt 110 bányász közül 49-en valószínűleg meghaltak.

A mentési munkálatok folyamatosan zajlanak

Fatih Durmaz energiaügyi miniszter elmondta, hogy jelenleg is 15 ember mentése folytatódik, többségük a bánya tárnájában rekedt, ahol tűz ütött ki.

A török állami katasztrófavédelmi ügynökség, az Afad kezdetben azt állította a Twitteren, hogy egy hibás transzformátor okozta a robbanást, de később visszavonta állítását, és azt mondta, hogy ismeretlen okokból metángáz gyulladt meg.

Többen súlyosan megsérültek

A török média által a bánya bejáratáról sugárzott felvételeken a csapdába esett bányászok családtagjai voltak láthatók, amint a mentőmunkások oxigénnel látják el a bányából kimentett munkásokat, és a legközelebbi kórházakba szállítják őket.

Nem tudom, mi történt. Hirtelen nyomást éreztem, és nem láttam semmit 

– mondta az Anadolu hírügynökségnek egy bányász, akinek sikerült sértetlenül kijutnia a tárnákból.

Mivel a robbanás nem sokkal napnyugta előtt történt, a mentési műveleteket a sötétség is lassította.

A dolgozók csaknem felét sikerült evakuálni. A legtöbbjük jól van, de vannak súlyos sérültek is

– mondta Recai Cakir, Amasra polgármestere a török NTV magáncsatornának.

A helyi kormányzó szerint egy több mint 70 fős csapatnak sikerült elérnie az akna egy olyan pontját, amely mintegy 250 méterrel a felszín alatt van – értesült az MTI. Egyelőre nem volt világos, hogy a mentők közelebb tudnak-e jutni a csapdába esett munkásokhoz.

(Borítókép: A szénbánya külső képe a robbanás után 2022. október 15-én. Fotó: Kemal Aslan / Reuters)