Két év után ismét lángol a Kilimandzsáró

2022.10.22. 20:47
Több mint háromszáz embert vezényeltek Afrika legmagasabb hegyére, a Tanzánia északkeleti részén lévő Kilimandzsáróra, hogy tüzet oltsanak.

A tűz péntek este ütött ki, eredete egyelőre nem ismert. A Karanga tábor közelében, mintegy négyezer méter magasságban pusztít. A táborban hegymászók számára épült menedékház áll.

Egyelőre nem tudjuk megmondani, mekkora a tűz, mert a lángok lokalizálására összpontosítunk. Azt sem tudjuk, milyen hatással van a lakosságra, csak azt, hogy a növényzet, a bozót ég

– nyilatkozta Yahaya Mdogoa regionális rendőrfőnök a TBC közszolgálati televízióban.

Nurdin Babu, a Kilimandzsáró regionális közigazgatási vezetője azt mondta, hogy a tűz egyelőre nem zavarja a hegyi turizmust. A Nemzeti Parkok Hivatala (Tanapa) közleményben erősítette meg, hogy tűz keletkezett Karanga térségében, és a helyszínen még mindig zajlanak az oltási munkálatok.

Két évvel ezelőtt, 2020 októberében egy erdőtűz 95 négyzetkilométernyi területet pusztított el a lankákon, halálos áldozat akkor nem volt.

Az ikonikus, 5895 méteres hegy – amelyet Ernest Hemingway tett híressé A Kilimandzsáró hava című regényével –, valamint a környéke nemzeti park. Afrika legmagasabb hegye az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Évente mintegy ötvenezren vágnak neki a csúcs meghódításának.