Kína a világ legnagyobb szélerőműparkját építené fel

2022.10.26. 13:43
13 millió otthon ellátását tudná biztosítani a világ legnagyobb, Kínában épülő szélparkja.

Kína a világ legnagyobb szélerőműparkját tervezi felépíteni, akkorát, amely egész Norvégiát el tudná látni árammal. Csaocsunak – egy város a kínai Guangdong tartományban – figyelemre méltó tervei vannak a gigantikus építmény megépítésével kapcsolatban a Tajvani-szorosban.

A tervek szerint a parttól 75 és 185 kilométeres távolságban helyezkedne el a 10 kilométer hosszú farm, amelyen csaknem ezer nagy teljesítményű szélturbina dolgozna – írja az Euronews

A szeles időjárásnak köszönhetően ezek a turbinák az idő 43-49 százalékában egyfolytában dolgoznának. A gigantikus projekt munkálatai még 2025 előtt megkezdődhetnek. A világ legnagyobb szélparkjának címét jelenleg a kínai Jiuquan Wind Power névre hallgató szélpark viseli, de ha megépül az új, átveszi ezt a címet. 

A tervek szerint az új szélpark 43,3 gigawattos teljesítményre lesz képes. Egy gigawatt előállításához körülbelül 3 millió napelem szükségeltetne, és körülbelül 300 000 átlagos európai otthon ellátását tudná biztosítani. Az új kínai létesítmény közel 13 millió otthont tudna ellátni. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.