Hongkongban bebörtönöztek egy nőt, mert az olimpiai ünnepségen brit zászlót lengetett

2022.11.11. 13:20
Egy szurkoló nő brit gyarmati időkből származó zászlót lengetett, hogy megünnepelje Hongkong olimpiai aranyérmes győzelmét. Elsőként csukták le azzal az indokkal, hogy megsértette a kínai nemzeti himnuszt.

Paula Leung 42 éves, online-újság-író elismerte a vádat, és csütörtökön három hónap börtönbüntetést kapott. A nő enyhítő körülményként elmondta, hogy autista és tanulási nehézségekkel küzd. Egy bevásárlóközpontban lengette a zászlót, ahol nagyképernyőn közvetítették a 2021 júliusában rendezett tokiói olimpián Edgar Cheung győzelmét követő éremátadást.

Nagy tömeg gyűlt össze, hogy megünnepelje Hongkong második olimpiai aranyérmét, és az elsőt vívásban, de az ünnepen kitört a káoszt, amikor a kínai himnuszt játszották le a díjátadó ünnepségen, és néhányan pfujolni kezdtek – írja a CNN.

Hongkong, az egykori brit gyarmat, továbbra is a szárazföldi Kínától elkülönülten képviselteti magát az olimpián, annak ellenére, hogy 1997-ben visszacsatolták Kínához. Edgar Cheung győzelmét sokan áttörésnek tartották a hongkongi sportolók számára, és az egység ritka pillanatát ünnepelték a városban, amelyet az elmúlt években kormányellenes tüntetések ráznak meg.

Bárkit bármiért börtönbe csukhatnak

A kínai nemzeti himnusz használata a győzelem alkalmából azonban ellentmondásos volt, mivel ez volt az első alkalom, hogy a himnuszt egy hongkongi sportoló olimpiai éremátadó ünnepségen használta.

A demokráciapárti tüntetők a városban időnként a brit gyarmati korszak szimbólumait használták, hogy jelezzék, dacolnak Kína hatalmával, amellyel a félautonóm várost egyre szorosabban ellenőrizte.

A nyilvános demonstrációk ritkák azóta, hogy Kína 2020 júniusában nemzetbiztonsági törvényt vezetett be az egyre erőteljesebbé váló demokráciapárti tüntetések felszámolására.

Ugyanebben a hónapban a hongkongi helyi hatóságok olyan törvényt hoztak, amely a kínai nemzeti himnusz megsértését három évig terjedő börtönbüntetéssel és legfeljebb 2 495 552 forintos pénzbírsággal sújtott bűncselekménynek minősítette.

Mint arról beszámoltunk, a hongkongi helyi bíróság két év börtönbüntetésre ítélt öt logopédust felbujtás miatt, melyet gyermekkönyvekben fejeztek ki.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM