Meghalt a férfi, aki a Terminál című filmet inspirálta

GettyImages-627605502
2022.11.12. 19:57
Életének 78. évében meghalt Mehran Karimi Nasszeri iráni politikai menekült, aki több mint 18 évig élt a Roissy–Charles de Gaulle repülőtéren.

Mehran Karimi Nasszeri, a „Sir Alfred” néven ismert iráni politikai menekült hosszú utazás után, hogy megtalálja édesanyját, a Párizstól északra fekvő Roissyban telepedett le 1988 novemberében. A férfi egyedülálló története inspirálta Steven Spielberg amerikai rendezőt, hogy elkészítse a Terminál című filmet. Az iráni Huzesztán tartományban, Maszjed Szolejmanban 1945-ben született férfi 34 évvel ezelőtt az édesanyját kereste hosszú utazás után – írja a Le Monde.

A hatóságok minden alkalommal kiutasították, mert nem tudott papírokat felmutatni. 1999-ben menekültstátuszt és tartózkodási engedélyt kapott Franciaországban.

A roissyi repülőtéren a személyzet számára ismerős arccá és emblematikus figurává vált, számos francia és külföldi televíziós és rádiós riport témája volt, mielőtt filmre vitték volna. 2004-ben Tom Hanks alakította őt Steven Spielberg filmjében. A film után állítólag egy párizsi szállóban élt. Egy repülőtéri forrás az AFP-nek elmondta, hogy az iráni férfi nem sokkal dél előtt természetes halált halt a 2F terminálon.

(Borítókép: Mehran Karimi Nasszeri. Fotó: Eric Fougere / VIP Images / Corbis / Getty Images)