Élesedik a vita Toroczkai László és az ukrán külügy között

2022.11.14. 13:17
Toroczkai László ismét Twitteren nyilvánult meg, reagált az ukrán külügy vasárnapi válaszára. A Mi Hazánk elnöke szerint Magyarországhoz kellene csatolni Kárpátalját, ezt azonban elfogadhatatlannak tartotta az ukrán külügyi szóvivő, Oleg Nyikolenko.

Amint arról az Index is beszámolt, Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke vasárnap egy tweetjében a lengyel függetlenségi nap alkalmából a következőt írta:

Ma van a lengyel függetlenség napja. Isten áldja Lengyelországot! Találkozzunk újra a közös lengyel–magyar határon!

– utalva ezzel az államhatárok újrafelosztására.

A politikus a tweethez egy 1939 márciusában Uzsok közelében készült fotót csatolt, amely egymással kezet fogó határőröket ábrázol, akik a lengyel–magyar határon állnak, amely Kárpátalja Magyarországhoz csatolása után alakult ki.

Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Facebookon reagált.

Elfogadhatatlan Toroczkai László magyar képviselő felhívása az államhatárok felülvizsgálatára. Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy ítélje el az ilyen felelőtlen kijelentéseket, amelyek aláássák a kétoldalú kapcsolatokat és nem felelnek meg a jószomszédi viszony szellemének

– vélekedett Nyikolenko.

„A népszuverenitás lábbal tiprása, amit a kijevi kormányok csinálnak”

Hétfő délelőtti Twitter-bejegyzésében a Mi Hazánk elnöke reagált az ukrán kormány válaszára:

Örülök, hogy végre szóra bírtam Ukrajna külügyminisztériumát és a budapesti nagykövetségét, de jobban örültem volna, ha akkor szólalnak meg, amikor üldözni kezdték a magyar nyelvet, a magyar szervezetek vezetőit, székházait, letépték a magyar zászlót, ledöntötték a Turul-szobrot

– írta Toroczkai László, majd bejegyzése alatt megjegyezte, hogy „volt ugyebár 1991-ben egy törvényes népszavazás Kárpátalján. A népszuverenitás lábbal tiprása, hogy a népszavazás eredményét a kijevi kormányok a mai napig semmibe veszik.”