Egy magyar család Új-Zélandon maradásáért lobbiznak a helyiek

2022.12.04. 09:27
Elutasította az új-zélandi bevándorlási hivatal egy magyar család tartózkodási kérelmét, ezért petíciót indítottak a helyiek a maradásukért.

Egy nap alatt 11 ezer aláírás gyűlt össze Kerekes Ivett és családja Új-Zélandon maradásáért, pár nap leforgása alatt pedig csaknem 35 ezer ember írta alá a kezdeményezést. 

Hat év és több ügyintéző kellett ahhoz, hogy idáig eljussanak – mesélte Ivett a Stuffnak, aki férjével és gyerekeivel 2017 áprilisában érkezett Magyarországról, Kecskemétről vállalkozói tartózkodási vízummal az országba. Az elutasítást pedig idén november 28-án kapták e-mailen. 

A bevándorlási hivatal szerint a család által működtetett vállalkozások nem feleltek meg a vállalkozói tartózkodási vízummal kapcsolatos valamennyi üzleti követelménynek. Az anyuka, miután elolvasta a hivatal levelét, nem akart hinni a szemének, ezért egy másik embert is megkért, hogy olvassa el, csak így bizonyosodott meg róla, hogy nem téved. 

Amikor a 7 éves fiam azt mondta nekem: »Anya, szerinted ezek az emberek úgy gondolják, hogy nem vagyunk elég jók, ezért kell mennünk?« Mondtam neki, hogy talán nem nézték át elég jól a papírjainkat. Talán nem ismernek minket eléggé

– mesélte a lapnak Ivett. 

Húst és sajtot akartak exportálni

Eredeti üzleti tervük az volt, hogy sajtot és húst exportálnak az európai piacra, de ez meghiúsult, amikor Új-Zéland nyitott kereskedelmi politikája Kínával szemben néhány hónappal az érkezésük után megkezdődött.

Tervüket úgy alakították át, hogy 2018-ban megnyitották az Anzil nevű magyar éttermet, majd a következő évben a Party Perfect nevű sikeres catering vállalkozást. A helyiek a Kāpiti környéki piacokon szárított húsokat árusító standjukról is ismerik őket.

Az üzleti terv hároméves kiteljesítése után belevágtak a letelepedési kérelmükbe. Hat év alatt pedig legalább hét tisztviselő ellenőrizte a munkájuk megfelelőségét. Az anyuka szerint az új-zélandi bevándorlási hivatal nem tart lépést a rugalmas vállalkozásokkal, ezért alakulhatott ki a jelenlegi helyzet. 

A polgármester is mellettük áll

Kapiti Coast polgármestere, Janet Holborow is felajánlotta támogatását az ügyben és arra kérte a hivatalt, hogy sürgősen vizsgálja újra az esetet.

Ez a család jól ismert a közösségben, sikeres éttermet üzemeltetnek, valamint nagy rendezvények vendéglátásával foglalkoznak. Elvesztésük nagyon érezhető lenne a Kapiti közösségben

– mondta a polgármester. 

Azonban Nicola Hogg, az új-zélandi határ- és vízumműveletekért felelős főigazgatója szerint a kávézójuk nem exportőr, ahogy azt az üzleti tervükben részletezték. Kerekeséknek 42 napjuk van fellebbezni az ügyben. 

Hadd vigyük véghez, amit elhatároztunk. Hadd dolgozzunk itt. Hadd legyünk részesei az emberek ünnepeinek a vállalkozásunkkal

– fogalmazott Ivett végezetül.