Több mint 140 erőszakos bandatagot tartóztattak le Salvadorban

2022.12.05. 08:29
Salvadorban őrizetbe vették egy banda több mint 140 feltételezett tagját a főváros külterületén fekvő Soyapango településen, melyet már több mint két napja teljesen körülzárva tart a rendőrség és a katonaság – közölte Nayib Bukele salvadori elnök.

Szombat hajnalban 8500 katona és 1500 rendőr szorosan körbekerítette Soyapangót, hogy elfogja a rettegett bűnbandák embereit, amelyek félelemben tartották az ország lakosságát. 

A 6,6 millió lakosú Salvadorban március végén 87 gyilkosság történt,

és ennek nyomán a kormány március 27-én rendkívüli állapotot hirdetett harminc napra, amelyet azóta többször meghosszabbított.

Soyapango a Barrio 18 bűnbanda fellegvára, amely az ország két legerőszakosabbjának egyike a rivális MS–13-mal együtt.

A helyi rendőrség hétvégén bejelentette, hogy elfogta Alexander Pinedát, a Salvadorban „Lustaként” ismertté vált bandavezért, a Barrio 18 egyik vezetőjét és az ország egyik legkeresettebb terroristáját, aki gyilkosságokat és zsarolásokat rendelt meg országszerte.

A hatóságok nem közölték, hogy mikor ér véget az akció, de Rene Merino védelmi miniszter azt mondta, hogy nem hagyják el Soyapangót, amíg az utolsó bandatagot is el nem kapják. 

A közép-amerikai országban több mint 58 000 feltételezett bandatagot tartóztattak le

azóta, hogy Bukele elnök március végén háborút hirdetett a bandák ellen.

Tizenöt év börtönt is kaphatnak a bandák nyilatkozatait közlő újságírók

Az országban elrendelt rendkívüli állapot lehetővé teszi, hogy a hatóságok letartóztatási parancs nélkül is őrizetbe vegyék a gyanúsítottakat. Emellett számos alapjogot felfüggesztettek, köztük a gyülekezési jogot. A kormány továbbá a korábbi kilencről negyvenöt év szabadságvesztésre szigorította a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények büntetési tételét, a bandák nyilatkozatait közlő újságírókat pedig tizenöt évig terjedő börtön fenyegeti.