Több kilométer hosszú olajfoltot fedeztek fel a Dunán

2022.12.07. 12:49
Több kilométer hosszú olajfoltot fedeztek fel a Dunán Romániában. A szakemberek már dolgoznak a szennyeződés semlegesítésén.

Hat kilométer hosszan húzódó olajfoltot fedeztek fel a román hatóságok – számolt be kedd este a Román Vízügyi Igazgatóság. 

A kőolajfoltokat a folyó 936-os folyamkilométertől a Vaskapu I. vízerőmű zsilipjéig terjedő szakaszon észlelték. Az incidensről a helyi határőrök tájékoztatták a Mehedinti megyei vízügyi igazgatóságot, akik azonnal a helyszínre küldtek egy szakemberekből álló csapatot. Ők vesznek mintát és derítik ki a szennyezés forrását – írta az Új Magyar Szó.

Elkezdték a semlegesítést

A Hidroelectrica Rt. munkásai már az este elkezdték a semlegesítési munkálatokat, abszorbens anyagokat vetettek be és olajfelszívó gátat telepítettek a szennyezés terjedésének a megállítására.

A Román Vízügyi Igazgatóság Facebook-posztjában kihangsúlyozta, hogy a szakemberek folyamatosan felügyelik a helyzetet. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.