A demokrata Raphael Warnock győzött Georgiában a megismételt szenátusi választáson

GettyImages-1245431943
2022.12.07. 09:18
Az előzetes eredmények alapján a hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock szűk győzelmét hozta Georgia államban a kedden megismételt felsőházi választás.

Magyar idő szerint reggel fél 9-kor a CNN azt jelentette, hogy Raphael Warnock a szavazatok 99 százalékának összesítése után mintegy 95 ezer szavazattal állt republikánus kihívója, Herschel Walker előtt, ami behozhatatlan előnyt jelent.  

51–49 a Szenátus a demokraták javára

Ez azt jelenti, hogy a demokrata jelölt 51,4 százalékot, míg a republikánus jelölt 48,6 százalékot szerzett. Négy héttel ezelőtt is hasonlóan szoros volt a küzdelem, akkor is a demokratajelölt győzött – 37 ezer vokssal. A választást azért kellett megismételni, mert november 8-án egyikük sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

A demokrata győzelem azt jelenti, hogy a Kongresszus felsőházában, a Szenátusban a következő két évben 51–49 arányú demokrata többség lesz, amely megkönnyíti majd a demokrata elnök, Joe Biden dolgát. 

Az alsóházban a Képviselőházban már korábban eldőlt, hogy a republikánusok lesznek többségben: 223 képviselővel rendelkeznek majd, míg a demokraták 212-vel. Az új, 118. Kongresszus január 3-án alakul meg Washingtonban.

Gyors tanulságok

  • Az 51. szenátusi hely megszerzése valódi többséget jelent a demokratáknak a Szenátusban, immár nem szükséges, hogy teljes szavazategyenlőség esetén Kamala Harris alelnöknek kelljen döntenie. A demokraták valós szenátusi többséggel lépnek be 2023-ba, így nem lesz szükségük azokra a hatalommegosztási játszmákra, amelyek az elmúlt időszakot jellemezték. Az abszolút többség azt jelenti, hogy a demokratáké lesz a többség a bizottságokban, így könnyebben segíthetik Joe Biden akaratát érvényre juttatni. 
  • Georgia mindaddig, amíg Donald Trump volt elnök a republikánus politika befolyásos alakja marad, csatatér állam lesz.
  • Azzal, hogy Raphael Warnock mellett — aki hitszónokként Martin Luther King örököse −, az utolsó napokban Barack Obama is belevetette magát a kampányba, jelentős tömegeket tudtak mozgósítani a demokraták.
  • A republikánusok bár az egyik legismertebb amerikai sportolót, a 60 éves Herschel Walkert, korábbi zseniális futójátékost indították el, nem tudtak a jelölt sebezhetőségével mit kezdeni. Walker több kampányrendezvényen önellentmondásba keveredett, ráadásul saját családja sem zárt össze mögötte, fia például nyilvánosan elítélte, amiért négy különböző nőtől négy gyereke született, de egyiküket sem ő nevelte fel”.
  • Az előzetes várakozásokkal szemben a demokraták ragyogóan mozgósítottak a megismételt választásokra. A CNN kiemeli: különösen erős volt a részvétel azokban a külvárosokban, amelyek Donald Trump volt elnök 2016-os megválasztása után a republikánusok felé billentek. 
  • Bár Donald Trump megpróbálta újabb elnöki ambícióinak szolgálatába állítani a 2022-es választásokat, ez kudarcot vallott. A volt elnök szerette volna a kongresszust olyan szövetségeseivel „kitömni, akik korábban neki köszönhették hivatalukat. Trump több jelöltje most súlyos kudarcot vallott (Georgia, Arizona, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan). 
  • Georgia republikánus kormányzója, Brian Kemp nem tudta támogatását „átadni Trump jelöltjének, mintegy 200 ezer szavazat vándorolt most el. 

(Borítókép: Raphael Warnock. Fotó: Nathan Posner / Anadolu Agency / Getty Images)