Katonai puccsal került hatalomra, a következő választásról gondoskodna

2022.12.07. 10:09
A 2014-es katonai puccsal hatalomra került Prajuth Csan-Ocsa thaiföldi miniszterelnök kedden közölte, hogy 2025-ig kíván hatalomban maradni.

A kormányfő beszédében első ízben utalt arra, hogy a 2023-as parlamenti választáson újraindul.

A 2025-ig hátralévő két évben Prajuth Csan-Ocsa thaiföldi miniszterelnök elmondása szerint „mindent megtesz”, hogy ezt követően „a társadalom által elfogadható, megfelelő választást tartsanak, hogy folytatni tudják munkáját”.

A várakozások szerint a miniszterelnök elhagyja a kormánykoalíciót vezető Falang Pracsarat pártot, és új politikai erőhöz csatlakozik, amit külön számára alapítottak. Prajuth Csan-Ocsa jelezte, hogy majd csak később nyilatkozik az ügyben.

A délkelet-ázsiai ország alkotmánybírósága szeptemberben döntött arról, hogy a volt vezérkari főnök az alkotmány által nyolc évben maximalizált hivatali időt nem lépheti túl. A határozat értelmében Prajuth Csan-Ocsa még 2025-ig maradhat hatalmon, amennyiben a jövőre esedékes parlamenti választást megnyeri.

Mint arról beszámoltunk, a thaiföldi alkotmánybíróság nyár végén felfüggesztette tisztségéből Prajuth Csan-ocsa kormányfőt, miután úgy döntött, hogy befogadja az ellenzék beadványát, amely a miniszterelnök számára az alkotmány által előírt nyolcéves hivatali időhatár felülvizsgálatára irányul.