Ausztria is vétózott, így Bukarest hazarendelte bécsi nagykövetét

GettyImages-1149985868
2022.12.09. 14:26 Módosítva: 2022.12.09. 14:46
Románia hazarendelte pénteken bécsi nagykövetét, válaszképpen arra, hogy Ausztria vétója miatt az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön elutasította Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni térséghez.

A bukaresti külügyminisztérium közleménye rámutatott: a diplomáciai szokásjog szerint a döntés azt jelzi, hogy a román fél mélységesen elítéli Ausztria magatartását, és csökkenteni akarja a diplomáciai kapcsolatok szintjét.

Románia bécsi nagykövetségét Emil Hurezeanu nagykövet hazahívását követően ideiglenes ügyvivő fogja vezetni.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter utasítására csütörtök este Ausztria romániai nagykövetét is bekérették a bukaresti külügyminisztériumba, ahol tudomására hozták, hogy Ausztria „indokolatlan és barátságtalan” lépése óhatatlanul visszaveti a kétoldalú kapcsolatokat.

Románia szerint elfogadhatatlan az érv

Bukarest szerint igazságtalan, teljességgel megalapozatlan és elfogadhatatlan érv volt az osztrák fél részéről Romániát tenni felelőssé az illegális migráció növekedéséért. A Frontex adataiból is világosan kitűnik, hogy Románia nem része a nyugat-balkáni migrációs útvonalnak, határaira nem nehezedik migrációs nyomás, a román hatóságok tevékenyen részt vesznek a jelenség megfékezésében, és az európai partnerek elismerését is kivívták azzal, ahogyan az ukrajnai menekülthullámmal járó problémákat kezelték – érvelt a bukaresti külügyminisztérium.

A kommüniké hozzáteszi: Ausztria november 18-án közölt, Románia schengeni tagságát elutasító álláspontja már csak azért is meglepte Bukarestet, mert november 16-án a Salzburgi Fórum bukaresti értekezletén részt vevő belügyminiszterek – beleértve az osztrák belügyminisztert – közös nyilatkozatban fejezték ki támogatásukat Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozását illetően.

Hollandia és Ausztria is vétózott

Az EU bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön elutasította Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, miután Ausztria és Hollandia vétózott. Utóbbi tagállam csak Bulgária csatlakozását ellenezte, de a két országról csomagban döntöttek. A tanács ugyanakkor megszavazta Horvátország felvételét a belső határellenőrzések nélküli térségbe.

Jó hatással lett volna a román–magyar kapcsolatokra

Románia schengeni csatlakozása ösztönzőleg hatna a román–magyar kapcsolatokra, amelyek példa nélküli szintre jutottak – jelentette ki hétfőn Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke, aki az Agerpres román állami hírügynökségnek nyilatkozott.

Kozma György szerint Románia schengeni csatlakozása megkönnyítette volna több ezer, Magyarországon élő román helyzetét, akik naponta ingáznak a két ország között, ugyanis Magyarországon laknak, de Romániában dolgoznak, vagy gyerekeik ott járnak iskolába.

Hozzátette: a schengeni csatlakozás az üzleti szférának is új lendületet adna. Rámutatott: Romániának és Magyarországnak közös érdekei vannak, hiszen stratégiai partnerek, illetve EU- és NATO-tagállamok. Ezért a határ két oldalán élők jó viszonyt ápolnak egymással

(Borítókép: Emil Hurezeanu. Fotó: Hendrik Schmidt / picture alliance / Getty Images)  • Hírek
  • Bankszámla