Halálos téli tornádó pusztít Louisiana államban

2022.12.14. 16:53
Tornádóban vesztette életét három ember az amerikai Louisiana államban kedd éjszaka, miközben a teljes középső országrészben viharok okoztak súlyos károkat.

Helyi hatóságok beszámolója szerint egy édesanya és kisgyermeke is az áldozatok között van. Az áldozatok holttestét épülettörmelékek alatt találták meg Keithville városban, miután a településen tornádó söpört végig. Egy harmadik, eddig nem azonosított áldozatot is találtak a mentőegységek – értesült a Magyar Távirati Iroda.

A kiterjedt téli viharzóna érinti az Egyesült Államok szinte minden középső államát déltől északig, Texastól Minnesotáig.

Texasban kedden öt helyen alakult ki tornádó a Nemzeti Időjárási Szolgálat adatai szerint, ezekben többen megsérültek. Fort Worth közelében több tucat lakóházban és üzleti épületben okozott károkat a vihar, Dallas nemzetközi repülőterén pedig mintegy ezer járatot kellett törölni, illetve csak nagy késéssel tudtak elindulni és leszállni a repülőgépek a viharos időjárásban.

Oklahoma államban szintén többen megsérültek a viharokban, a meteorológiai szolgálat adatai alapján a széllökések meghaladták az óránkénti 200 kilométeres sebességet. Montana, Colorado és Nebraska államban heves hófúvásokra, valamint rövid idő alatt akár több mint 60 centiméter hóréteg kialakulására figyelmeztették a lakosságot a hatóságok.

Nebraska állam közlekedési minisztériuma intézkedett egyes autópályaszakaszok lezárásáról, miután komoly havazás és erős szél tette veszélyessé a közlekedést, és kamionok fordultak keresztbe az úttesten. Iowa, Dél-Dakota és Minnesota egyes részein mintegy két és fél centiméteres jégpáncél kialakulására és szélviharokra lehet számítani.

A heves viharokra vonatkozó figyelmeztetés az Egyesült Államok középső államaiban szerdán is érvényben van.