2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Látványosan szivárog a Szojuz orosz űrkapszula

Képernyőkép 2022-12-15 073935
2022.12.15. 07:48
Szivárgást észleltek a Szojuz orosz űrkapszulából. A meghibásodást jelenleg is vizsgálják. A NASA szerint a probléma nem veszélyezteti a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységét.

Törölték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két orosz űrhajósának űrsétáját, miután a küldetés irányítói szivárgást észleltek a dokkolt Szojuz űrkapszulából. A NASA élő közvetítése szerint azért kellett megszakítaniuk a küldetést, mert a kapszulánál „szemmel látható pehelyáramlást” észleltek csütörtökön.

A ma esti űrsétát törölték, mert a Szojuz MS–22 űrkapszulából feltehetően hűtőanyagszivárgást észleltek. A Szojuz hátsó részéből, a műszer- és hajtóműmodul közelében szemmel látható pelyhek párolgását vettük észre, ami szivárgásra utal 

– mondta a The Guardian szerint Rob Navias, a NASA kommentátora. A felvételen jól látható, hogy a kapszula hátsó részéből hópehelyszerű részecskék távoznak.

Nincs veszélyben a legénység 

A baleset közvetlenül azelőtt történt, hogy a Roszkozmosz két űrhajósa, Szergej Prokopjev parancsnok és Dimitrij Petelin fedélzeti mérnök felkészült a tervezett űrsétára. A lap azt írja, az űrséta célja egy radiátor áthelyezése volt az ISS orosz szegmensének egyik moduljából a másikba.

A Moszkva melletti orosz küldetésirányítás egyik tisztviselője rádióadásban közölte a párossal, hogy az űrséta elmarad, amíg a mérnökök a probléma pontos meghatározásán dolgoznak. A moszkvai szakemberek értékelték a folyadék jellegét, és azt, hogy milyen hatással lehet a Szojuz űrkapszula épségére – áll a Nasa közleményében.

Az űrügynökség szerint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységét nem fenyegeti veszély.

A szerdára tervezett űrsétát november végén egyszer már elhalasztották. Akkor az űrhajósok űrruhái hibásodtak meg – mondta Navias. 

(Borítókép: Nasa / YouTube)