Van egy ország, aminek az állampolgárai az EU–hoz csatlakoznának, de a NATO–hoz nem

2023.02.03. 15:12
A moldovai állampolgárok több mint fele ellenzi a NATO–csatlakozást és az ország egyesülését a Romániával, derült ki egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérés eredményéből, amelyet a CBS Research nevű cég végzett el januárban – az MTI közlése szerint.

A közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a NATO–tagságról szóló népszavazás esetén a moldovaiak 55,5 százaléka a csatlakozás ellen szavazna. A polgárok 26,9 százaléka támogatná a belépést a szövetségbe. Amennyiben népszavazást tartanának a csatlakozásról Romániához, a polgárok 52,2 százaléka ellene, míg 36,2 százalékuk mellette szavazna – mondták el pénteki chisianaui tájékoztatójukon a szervezők.

Januárban Maia Sandu moldovai elnök a Politico című brüsszeli hírportálnak adott interjújában azt mondta, hogy az ukrán válsággal összefüggésben a köztársaság feladhatja alkotmányos semlegességét, és csatlakozhat a NATO–hoz. Hangsúlyozta egyben, hogy ezt a döntést az állampolgároknak népszavazás útján kell meghozniuk.

Az államfő ugyanakkor jelezte érdeklődését az észak-atlanti szövetséggel való együttműködés fokozása iránt a moldovai haderő korszerűsítése érdekében. Ezt az álláspontot más Európa–párti politikusok is támogatják, akik úgy vélik, hogy a semleges státuszt a Dnyeszteren túli konfliktus után kényszerítették Moldovára.

A nemzetközi közösség zöme által el nem ismert, szakadár Dnyeszteren túli régió hatóságai, a gagauz autonómia és az ellenzéki pártok képviselői élesen bírálták a NATO–közeledési terveket. A közvélemény-kutatás 1001 ember megkérdezésével készült, hibahatára 3,1 százalék.  • Hírek
  • Hírek