Szakértő: Valószínűleg nem volt szándékos a maláj utasszállító repülőgép lelövése

2023.02.08. 21:38
Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője szerint külső segítség kellett ahhoz, hogy a szeparatisták fegyverhez jussanak Kelet-Ukrajnában, ugyanakkor kizárta, hogy szándékos tett lett volna a maláj utasszállító repülőgép lelövése 2014 nyarán. Úgy gondolja, a szakadárok katonai repülőgépnek nézhették a Malaysia Airlines járatát.

Az Index is beszámolt róla, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen hagyhatta jóvá annak a rakétának az Ukrajnába történő behozatalát, amellyel lelőtték a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatát 2014 júliusában. A maláj utasszállító repülőgép Ukrajnában, a Donyecki területen, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött régióban zuhant le. A tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas és a legénység is életét vesztette.

Az ügy körülményeit vizsgáló nemzetközi nyomozó csoport szerint ugyanakkor nincs arra bizonyíték, hogy az orosz államfő tűzparancsot adott volna az utasszállító likvidálásra.

A szeparatisták pénzt és fegyvereket kaptak Moszkvából

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, Bendarzsevszkij Anton emlékeztetett, hogy 2014 tavaszán orosz támogatással jelent meg szeparatista mozgalom Kelet-Ukrajnában. A szakértő szerint ugyan az orosz kormányzat hivatalosan semmilyen fórumon sem kommunikálta a támogatást, a háttérben tudni lehetett arról, hogy Moszkva pénzt és fegyvereket küld az érintett területre a szeparatistáknak. Hozzátette: ekkor orosz hírszerző tisztek jelentek meg több kelet-ukrán városban, és ott szerveztek ukránellenes demonstrációkat.

A posztszovjet térség szakértője azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy valószínűleg külső partner kellett ahhoz, hogy fegyverek – akár rakétavető is – kerüljenek a szeparatistákhoz. Bendarzsevszkij Anton szerint azonban a maláj utasszállító repülőgép lelövése vélhetően nem volt szándékos. Oroszország egyébként tagadja, hogy köze lett volna a gép lezuhanásához.

A szakértő elmondta: 2014 környékén jelentős volt az ukrán légi aktivitás a térségben. Az ukrán kormány célja ugyanis az volt, hogy visszaszerezze az ellenőrzést a kelet-ukrajnai területek felett. Bendarzsevszkij Anton kifejtette: akkoriban a szakadárok több ukrán csapatszállítót és más repülőgépet is lelőttek. Hozzátette: 

a maláj utasszállítót is ukrán repülőnek hihették.

Szerinte a szeparatisták híradásaiból is az derült ki, hogy biztosak voltak benne: amit lelőttek, az egy katonai repülőgép volt. Később jöttek rá, hogy tévedtek, majd gyorsan megpróbálták eltüntetni az üzeneteket.

Moszkvának nem volt érdeke, hogy felfigyeljen a világ Kelet-Ukrajnára?

Bendarzsevszkij Anton szerint azért sem lehetett szándékos a maláj repülőgép lelövése, mert Oroszország egyszerűen nem akarhatta, hogy a nemzetközi figyelem Kelet-Ukrajnára irányuljon, ahogy azt sem akarhatták az orosz vezetők, hogy ezáltal még több támogatást kapjon Kijev a nyugati országoktól.  • Tippek
  • Árfolyam