Orbán Viktor: Nem akarjuk, hogy hazátlan migránsok népesítsék be a világot

339T8NA-highres
2023.02.28. 15:44
Az ukrajnai háborúról, az illegális migrációról és magyar–egyiptomi kétoldalú kapcsolatokról is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök kedden Kairóban – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint mindketten kiemelték, hogy Magyarország és Egyiptom államközi kapcsolatai immár 95 évesek, és ezalatt soha nem volt olyan jó az együttműködés, mint az elmúlt esztendőkben.

Orbán Viktor a találkozót követő nyilatkozatában elmondta: Magyarország nincs könnyű helyzetben, mert több veszéllyel is szembesül, és ezek közül első helyen az orosz–ukrán háború áll.

Magyarország a békében érdekelt, mindent megteszünk azért, hogy a háborús eszkaláció veszélyét csökkentsük. Vállaljuk a nyugati világgal való vitákat is, mivel mi diplomáciai megoldást, tűzszünetet, béketárgyalásokat akarunk

– húzta alá a miniszterelnök.

Orbán Viktor örömét fejezte ki, hogy egyiptomi tárgyalópartnere is egyetért azzal: eszkaláció helyett a megnyugvás felé kell vinni a konfliktust.

„Blokkosodás kezdődött a világban”

A második veszélynek Orbán Viktor azt nevezete, hogy a világban összekapcsolódás helyett blokkosodás kezdődött, ami Magyarországnak és Közép-Európának is komoly veszteségeket okoz.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint a magyar miniszterelnök kifejezte háláját Egyiptomnak a migráció kérdésében.

Mi nem akarjuk, hogy hazátlan, szülőföldjüktől elszakadt migránsok népesítsék be a világot, ehelyett mindenki boldogulhasson a szülőföldjén

– emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve: Egyiptom erős bástyája az illegális migráció elleni védelmi vonalnak.

Munkájáért Európa köszönettel, tisztelettel és támogatással tartozik Egyiptomnak

– húzta alá a kormányfő.

Egyiptom elnöke is pozitívan értékelt

Egyiptom elnöke is a példaértékű kétoldalú kapcsolatokat emelte ki nyilatkozatában, „főleg most, a rég nem látott nehézségek, kihívások idején”. Abdel-Fattáh esz-Szíszi kiállt a gazdasági kapcsolatok megerősítése mellett, mint mondta, 

szívesen látják magyar cégek újabb befektetéseit Egyiptomban, például a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az energetika és a turizmus területén.

Az egyiptomi államfő köszönetet mondott Magyarországnak, amiért immár évente 200 egyiptomi diák tanulhat ösztöníjjal Magyarországon. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban Abdel-Fattáh esz-Szíszi is a békés rendezés mellett állt ki, hogy az emberi szenvedést a minimálisra csökkentsék. Egyiptom elnöke is szót emelt az illegális migráció megfékezése, valamint a terrorizmus legyőzése mellett.

(Borítókép: Kisbenedek Attila / AFP)