A Pfizer 43 milliárd dolláros üzletet kötött, célja a rákterápia fejlesztése

2023-03-12T145002Z 1063585978 RC2DSZ9ZZJK1 RTRMADP 3 HEALTH-USA-
2023.03.13. 14:13
A Pfizer hétfőn 43 milliárd dolláros üzletet kötött a rákkezelés innovatív módszereinek fejlesztésére szakosodott Seagen vállalattal. Az ügylet a Pfizer legnagyobb befektetése a koronavírus elleni vakcina és tabletta kifejlesztésére fordított kiadások óta.

A Seagennel kötött megállapodás lehetővé teszi a Pfizer számára, hogy szélesítse rákellenes gyógyszereinek kínálatát. A tranzakció akkor válik hivatalossá és véglegessé, ha a versenyhatóság megad minden engedélyt. Az ügylet az év végén vagy 2024 elején zárulhat le.

Tavaly a Merck környékezte meg a Seagent, de a feleknek végül nem sikerült megegyezniük. A koronavírus-járvány lecsengése után a Pfizer most az évtized végéig lejáró szabadalmai pótlását helyezi középpontba.

A Pfizer 229 dollárt fizet készpénzben részvényenként a Seagennek, ami 32,7 százalékos bónusz a pénteki záróárhoz képest. Az ajánlat mintegy 42 százalékos felárat jelent a részvény február 24-i zárásához viszonyítva, ami egy nappal azelőtt volt, hogy a The Wall Street Journal először számolt be a lehetséges üzletről. A Seagen részvényei 207 dollárra emelkedtek a hétfői bejelentés hatására – írja a Reuters.

A gyógyszergyártó több mint tízmilliárd dolláros kockázattal kiigazított értékesítést vár a Seagentől 2030-ig.

A Pfizernek azért fontosak az újabb terápiák és az egészségipari nagyvállalat azért sürgeti a beruházást, mert a tavaly 100 milliárd dolláros árbevételt elérő cégnek előrejelzése szerint 2030-ig 17 milliárd dolláros bevételkiesése keletkezhet a különféle gyógyszerek szabadalmi védettségének lejárta és a Covid-vakcinák iránti visszaeső kereslet miatt. A Merck ugyancsak a lejáró szabadalmai miatt környékezte meg a Seagent.

A Pfizer célja, hogy az évtized végére 25 milliárd dolláros bevételt termeljen az üzletfejlesztési lépésekkel, beleértve az üzletszerzéseket is.

A Seagen tavaly csaknem 2 milliárd dolláros árbevételt ért el. Ráadásul úttörő szerepet játszik a rákterápiák egyik osztályában, ahol úgynevezett antitest-gyógyszer konjugátumokkal kezelik a betegeket. A Pfizer onkológiai terápiákra vonatkozó portfóliója 24 hivatalosan bejegyzett gyógyszerből áll, a Seagennek pedig négy hasonló terápiás készítménye van. A Padcev a hólyagrák, a Tukysa az emlődaganat, az Adcetris a nyirokcsomó-daganat, a Tivdak a méhnyakrák kezelését segíti elő.

A Padcev antitest-terápia úgy működik, mint egy irányított rakéta, amely toxinokkal célzottan támadja a daganatokat. 

Ezáltal maximális gyógyító hatást lehet elérni a rákterápiákban jellemző súlyos mellékhatások minimalizálásával.

A várakozások szerint a Padcev eladásai az évi több milliárd dollárt is elérhetik.

A Pfizer a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, a 2022-es évet 100 milliárd dolláros értékesítéssel zárta.

A Pfizer tavaly 5 milliárd dollárért vásárolta meg a Global Blood Therapeutics Inc. vállalatot és több mint 10 milliárd dollárért a Biohaven Pharmaceutical Holdings Co. vállalat kisebbségi részesedését, amely addig nem volt a tulajdonában.

(Borítókép: Carlo Allegri / Reuters)