Századvég: Donald Trump nyerné az elnökválasztást Joe Bidennel szemben

2023.03.17. 13:31
A kutatásból kiderült, hogy a választók szerint Donald Trumpnak nagyobb esélye lenne az amerikai elnökválasztáson Joe Biden ellen, mint Ron DeSantisnak. Az is kiderült, hogy elégedetlenek a billegő körzetekben élő választók Joe Bidennel, és a jelenlegi elnök imázsa sem a legszimpatikusabb az amerikai választók számára.

Közösen készített egy közvéleménykutatást a McLaughlin & Associates közvéleménykutató cég a Századvég Alapítvánnyal a 2024-es amerikai elnökválasztásról. A kutatást februárban készítették 1600, magukat biztos választónak mondó személlyel az úgynevezett csatatérállamokban. Az 1600 megkérdezett között 737 republikánus volt.

A kutatást a Mandineren tették közzé, és kitűnik, hogy Ron DeSantis imázsa „valamicskét” szimpatikusabb az amerikai választók számára, mint Donald Trump imázsa, ha pedig ezt a rokonszenvet szavazatokra tudja váltani a politikus az előválasztáson, akkor Donald Trump nem száll majd versenybe az elnökválasztáson.

Ugyanakkor a Joe Bidenről kialakult kép kevésbé szimpatikus, mint a Trumpról kialakult kép, de ez nem jelenti azt, hogy a 2024-es választásokon egyértelmű győzelmet aratna Donald Trump Joe Bidennel szemben.

Jó irányba halad-e Amerika?

A kutatás szerint a válaszadók kétharmada, 66 százaléka úgy véli, rossz irányba haladnak a dolgok, míg csupán alig 34 százalék volt optimista. Az összes válaszadó 48 százaléka érezte úgy, rosszabbul él, mint korábban, ezzel szemben 32 százalék nem érzett változást, és 20 százalék vélte úgy, hogy ő jobban jön ki, mint korábban. 

A kutatásban azt is megkérdezték, előremegy-e Amerika, vagy esetleg hátra. A megkérdezettek 65 százaléka szerint hátramegy az Egyesült Államok, nem előre.

A kutatás érdekes eredménye volt az is, hogy a republikánusok jobban tartanak az orosz–ukrán háborútól (79), mint az átlagválasztó (74), ugyanakkor

a többségük (77 és 71 százalék) szerint Amerikának a békét kellene elősegíteni,

és csak 28, illetve 23 százaléka szerint kell Putyin vereségéig folytatni a konfliktust.

A háború gazdasági hatásai miatt annál többen aggódnak (az összes 83, a republikánusok 89 százaléka). Végül a két intézet munkatársai az abortusszal kapcsolatos álláspontokat is igyekeztek felmérni; e szerint a republikánusok életpártibbak (65) az átlagnál (47),

Az elnökkel kapcsolatos kritikák között a legtöbben az elnök előrehaladott életkorát említették (20 százalék), nem sokkal maradtak le azok (15 százalék), akik szerint az elnök mentális állapota és kompetenciája a leggyengébb pontja volt – olvasható a Mandiner cikkében.

A teljes kutatási anyagot itt tekintheti meg (via Mandiner):

10
22
26
31