Szegényített urántartalmú lövedékeket adnak Ukrajnának a britek

2023.03.21. 16:50
Nagy-Britannia szegényített urántartalmú lövedékekkel és Challenger 2 harckocsikkal támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban – jelentette be a Annabel Goldie brit védelmiminiszter-helyettes kedden. A páncélolvasztó lőszer rendkívül hatékony a modern páncélozott járművekkel szemben is.

Az ukrán Telegraf értesülései szerint Nagy-Britannia szegényített urántartalmú lőszerekkel támogatja Ukrajnát. A lőszerek rendkívül hatékonyak a modern páncélozott járművek ellen. Nagy-Britannia ugyan nem kívánja egyelőre harci repülőgépekkel támogatni Kijevet, de alternatív segítségnyújtási megoldásképp kész Challenger 2 szegényített urántartalmú lőszereket szállítani Ukrajnának.

Annabel Goldie brit védelmiminiszter-helyettes kedden jelentette be a támogatást, megjegyezve, hogy az ilyen típusú lőszerek elég magas hatásfokkal rendelkeznek a legújabb tankok és más páncélozott járművek megsemmisítéséhez.

Amellett, hogy egy század Challenger 2 harckocsit biztosítunk Ukrajnának, lőszereket is küldünk, köztük páncéltörő lövedékeket, amelyek szegényített uránt tartalmaznak

– mondta a brit védelmi minisztérium képviselője.

Mire képes?

Aszódi Attila egyetemi docens A szegényített uránlövedékek működése és hatása címet viselő tanulmányából kiderül, hogy a lövedék alkalmazásának népszerűsége abból ered, hogy jelentős romboló képessége mellett a szegényített urán igazán jó éghetőséggel rendelkezik, ezáltal kiváló páncéltörő képessége van.

Emiatt képes arra, hogy a legmodernebb kompozit acél-kevlár páncélt, valamint az urántartalmú páncélt is átfúrja. Az ennek következtében kitörő tűz teszi harcképtelenné az adott harci járművet vagy objektumot. Amint arra a tanulmány felhívja a figyelmet, a lövedékek ép állapotban veszélytelenek, és komolyabb veszélyt nem jelentenek azokra nézve, akik olyan területen tartózkodnak, ahol ilyen lövedéket használtak.

Figyelmeztetett Vlagyimir Putyin

Oroszország kénytelen lesz reagálni, ha a kollektív Nyugat nukleáris összetevőt tartalmazó fegyvereket vetne be

– figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai hivatali partnerével a Kremlben megtartott eszmecseréjét követő sajtónyilatkozatában, amelyet a Mandiner vett észre.