Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki

2023.03.27. 09:11
A dél-koreai és a japán hadsereg a hétfői kísérletet a regionális békét fenyegető és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait súlyosan sértő provokációként ítélte el. Az eset már a hetedik rakétakísérlet márciusban.

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki helyi idő szerint hétfőn reggel – közölte a dél-koreai hadsereg vezérkari főnöke.

A rakétákat az észak-koreai fővárostól, Phenjantól délre fekvő területről lőtték ki,

a rakéták 370 kilométert tettek meg, majd a tengerbe csapódtak Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül. 

A japán hadsereg szerint „szabálytalan” röppályán, legfeljebb 50 kilométeres magasságban repültek.

A japán hadsereg hasonlóan jellemezte az észak-koreai szilárd hajtóanyagú rakétát, amelyet az orosz Iszkander rakétarendszer mintájára terveztek, kifejezetten azért, hogy alacsonyan repülve kikerülje a dél-koreai rakétavédelmet.

Észak-Koreának egy másik, hasonló rövid hatótávolságú rendszere is van, amely az amerikai MGM–140 taktikai rakétarendszerre hasonlít.

A két rakéta kilövését egy nappal a USS Nimitz amerikai repülőgép-hordozó anyahajónak a dél-koreai Puszanba érkezése előttre időzítették. A szöuli védelmi minisztérium közleménye szerint a USS Nimitz hétfőn még a dél-koreai hadihajókkal közös gyakorlaton vett részt nemzetközi vizeken, mielőtt Puszanba indult.

Márciusban a hétfőivel együtt már a hetedik rakétakísérletet hajtotta végre Észak-Korea.

A dél-koreai és a japán hadsereg a hétfői kísérletet a regionális békét fenyegető és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait súlyosan sértő provokációként ítélte el.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea a múlt héten fejezte be nagyszabású közös tavaszi hadgyakorlatát.  • Tippek
  • Hírek