Videó: kigyulladt egy újrahasznosító üzem, ezreket evakuáltak a mérgező füst miatt

2023.04.12. 12:33
A kelet-indianai Richmond városában kedd délután keletkezett tűz egy újrahasznosító üzemben, ami mérgező füstöt bocsátott ki. Mintegy 2000 ember számára evakuálást rendeltek el, és a hatóságok szerint még napokig fog égni.

Az üzemben égő tárgyak között műanyag is volt, és a füst „egyértelműen mérgező” – mondta Steve Jones, Indiana állam tűzoltóparancsnoka egy sajtótájékoztatón.

A műanyagok számos különböző vegyi anyagot bocsátanak ki, amikor kigyulladnak, és ez aggasztó, ezért szeretnénk az emberek figyelmét felhívni az evakuálásra

– fogalmazott Jones, hozzátéve, hogy a tűz várhatóan napokig égni fog.

A tűzoltók még kedden érkeztek ki a létesítményhez, ahol az üzem egyik épülete mögött egy lángokban álló nyerges vontatót találtak – mondta Tim Brown, Richmond tűzoltóparancsnoka. A pótkocsira „ismeretlen típusú műanyagot” pakolhattak, és a tűz átterjedt a pótkocsi körüli műanyagkupacokra, majd végül az épületre is, mondta Brown. Azt még nem tudni, hogy a tüzet mi okozhatta.

2 ezer embert evakuáltak

Az evakuálási parancsot a tűz helyszínétől félmérföldes körzetben lakók számára adták ki. Az evakuálási zónán kívül, de a széllel szemben – keletre és északkeletre – élő lakosokat arra biztatták, hogy húzódjanak meg a helyükön, és vigyék be a háziállatokat.

A kiürítési parancs mintegy 2000 lakost érintett – közölte a Wayne megyei katasztrófavédelmi hivatal a CNN-nel. A tisztviselők azt mondták, hogy a levegőfigyelési vizsgálatokra és eredményekre várnak, amelyek segítenek eldönteni az evakuálási parancs időtartamát.

A környék lakóit, akik a tűzből származó törmeléket találnak az udvarukon, arra kérték, hogy ne érjenek a törmelékekhez. „Nem ismert, hogy milyen vegyi anyagok lehetnek vagy nem lehetnek a törmelékben” – közölték a Wayne megyei katasztrófavédelmi ügynökség tisztviselői.