18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Wagner-zsoldos vallomása: Gránátokkal dobáltuk a sérült ukrán hadifoglyokat

GettyImages-1251805725
2023.04.20. 05:52
A Wagner-csoport korábbi tagja, a bahmuti frontról fél év után visszatérő Alekszej Szavicsev rendkívül részletesen mesélt arról, hogyan került a zsoldoshadseregbe, milyen módszereket alkalmaztak az ukrán hadifoglyok megölésére, illetve, hogy milyen következményekre számít ezek után.

A 49 éves Alekszej Szavicsev, a Wagner által tavaly szeptemberben besorozott egykori orosz rab a The Guardiannek adott telefonos interjújában elmondta, hogy részt vett ukrán hadifoglyok tömeges kivégzésében azalatt a hat hónap alatt, amit a kelet-ukrajnai fronton töltött.

„Nem voltak szabályok”

Elmondása szerint több tucat ukrán hadifoglyot megölt és megkínzott. „Azt mondták nekünk, ne ejtsünk túszokat, egyszerűen csak lőjük le őket még ott a helyszínen” – mesélte a portálnak. Tavaly ősszel a kelet-ukrajnai Szoledár városában harcolt, ahol részt vett 20 ukrán katona megölésében, akiket bekerítettek az orosz csapatok.

Ez egy háború, és egyetlen dolgot sem bánok, amit ott tettem. Ha tehetném, visszamennék

– jelentette ki Szavicsev.

A férfi elmondása szerint januárban a Wagner-harcosokkal együtt több tucat sebesült ukrán hadifoglyot öltek meg úgy, hogy gránátokat dobáltak abba az árokba, ahol fogva tartották őket Bahmut közelében. „Katonákat is kínoztunk, nem voltak szabályok” – tette hozzá.

A gyerekeket sem kímélték

Szavicsev beszámolóját először hétfőn tette közzé a Gulagu.net jogvédő csoport egy 1 óra 17 perces videóban, amelyben egy másik, Azamat Uldarovként azonosított volt Wagner-harcossal együtt szerepelt, aki szintén azt mondta, hogy civileket, köztük gyerekeket ölt meg a Bahmutért folytatott harcokban. Uldarov arról beszélt, ő és zsoldostársai egyszer megöltek egy ukrán csoportot, akik egy kilencemeletes bahmuti lakóház pincéjében húzták meg magukat, köztük volt egy fiatal lány is. 

Egy öt- vagy hatéves kislány sikoltozott, akit végül én lőttem fejbe. Nem engedhettem ki senkit

– mesélte Uldarov. 

A The Guardian leszögezi, nem tudta ellenőrizni egyik állítást sem, azt azonban hozzáteszik, hogy az általuk látott orosz büntetőjogi dokumentumok szerint Szavicsev, aki elítélt gyilkos volt, szeptember 12-én elnöki kegyelemmel távozhatott a délnyugat-oroszországi Voronyezs városának börtönéből.

Szabadságot ajánlottak az elítélteknek

A Wagner-csoport több tízezer rabot toborzott az ukrajnai harcokra, köztük elítélt gyilkosokat is, szabadságot ajánlva nekik, ha túlélnek egy hat hónapos szolgálatot, amelyet Szavicsev március 12-én teljesített. Szavicsev a The Guardiannek fényképeket is átadott két kitüntetésről, amelyeket állítása szerint a kelet-ukrajnai Szoledár városánál vívott csatáért kapott, amelyet a Wagner-csapatok január elején foglaltak el.

A hónap közepén két felvétel is napvilágot látott, amelyeken orosz katonák vágták le az ukrán katonák fejét. Az egyiket még április 8-án töltötték fel először egy oroszpárti oldalra, azon két lefejezett katona látható, akiken az oroszok röhögnek. A másik videó nagyon elmosódott, és a gyanú szerint nem most, hanem még az előző nyáron készülhetett, mivel a nyári évszakra jellemző dús növényzet látható rajta. Azon az látható, hogy egy orosz katona egy hosszú késsel levágja egy még élő ukrán katona fejét.

A háború kezdete óta számos orosz katona, köztük egy korábbi Wagner-harcos is külföldre menekült. Elmondása szerint szemtanúja volt orosz háborús bűnöknek, Szavicsev vallomása azonban ennek fényében is ritkaságszámba megy. A férfi hétfői első interjúja óta menekül, mivel több fenyegetést is kapott már.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője azt mondta, a két volt Wagner-katona beszámolója „égbekiáltó hazugság”, és hogy a Wagner harcosai „soha nem nyúltak és nem is nyúlnának gyerekekhez”.

A HIV-fertőzés sem akadály

Szavicsev a brit lapnak elmondta, attól tart, ugyanaz vár rá, mint Jevgenyij Nuzsinra, a Wagner által beszervezett elítélt gyilkosra, aki megadta magát az ukrán erőknek, de később átadták Oroszországnak és kivégezték. „Ott voltam, tudom mire képesek azokkal, akik köpnek” – reagált Szavicsev, aki szerint bármikor meghalhat, azonban attól fél, hogy erőszakos körülmények között következik ez be.

Prigozsin eljött a börtönbe, ahol fogva tartottak engem is és azt mondta, gyilkosokat keres, ugyanis a hivatásos hadsereg tele van puhányokkal, akik nem végzik a dolgukat

– mesélte Szavicsev arra a kérdésre, hogyan került be a Wagnerbe.

Az orosz hivatásos hadsereg nem engedi, hogy súlyos betegségben szenvedő katonák csatlakozzanak hozzájuk, a volt zsoldos elmondása szerint azonban HIV-fertőzése ellenére is felvették a Wagnerbe.

Nem érdekli őket, hogy HIV fertőzött, vagy akár hepatitiszes vagy, amíg gyilkolni tudsz

– mondta.

Szavicsev beszámolója szerint a voronyeszi börtönből valamivel több mint száz fogoly jelentkezett a Wagner-csoportba, akiket kéthetes kiképzés után máris a frontra küldtek, először Szoledárba, majd a város elfoglalása után Bahmutba. Beszélt arról is, hogy négyfős egységekben helyezték el őket, és rendkívül veszélyes támadások indítására kaptak parancsot. Becslése szerint a börtönéből toborzott 100 fogoly közül csak 21 tért vissza élve. 

Lényegében csak hús voltunk a parancsnokainknak, még mindig nem tudom, hogyan éltem túl. Senki sem foglalkozott velünk

– zárta beszámolóját Alekszej Szavicsev egykori Wagner-katona.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport