Megöltek egy, a kormányt kritizáló fiatal aktivistát Laoszban

2023.05.03. 10:14
Többször is meglőtték Anousa Luangsuphomot, a laoszi kormány egyik ismert kritikusát egy késő éjszakai támadásban a fővárosban, Vientiánban. A fiatal aktivista „azon kevesek egyike volt Laoszban, akik rendszeresen és nyíltan kifejtették kormánykritikus nézeteiket”. A kormány egyelőre nem reagált a támadásra.

A 25 éves Anousa Luangsuphomot szombaton, egy kávézóban ülve, közvetlen közelről lőtték arcon és mellkason. A fiatal férfi vezette a Kub Kluen Duay Keyboard Facebook-oldalt, ahol az emberek kritikákat fogalmaztak meg a kommunista állammal szemben.

A kávézó biztonsági kamerái rögzítették a támadást. A felvételeken látható, amint egy barna ingbe és fekete sapkába öltözött fegyveres belép a kávézóba, és kétszer rálő Luangsuphomra, majd elmenekül.

Luangsuphom a kórházba szállítás közben meghalt.

A fiatal aktivista „azon kevesek egyike volt Laoszban, akik rendszeresen és nyíltan kifejtették kormánykritikus nézeteiket” – közölte az esetről a Human Rights Watch (HRW).

A kormány nem tesz semmit

Jogvédő csoportok elítélték a hatóságokat, amiért még nem indítottak vizsgálatot a gyilkosság ügyében. A kormány azóta sem reagált a bírálatokra. 

A HRW szerint a laoszi hatóságok gyakran nem reagálnak megfelelően a kormányt bírálók, emberi jogi aktivisták és politikai aktivisták elleni támadásokra. A BBC szerint a kommunisták által irányított Laoszban, Ázsia egyik legszegényebb országában kevés teret kap a politikai ellenzék vagy a másként gondolkodók hangja.

A Thaiföld és Kína között fekvő ország egypárti állam, amelyet a Laoszi Népi Forradalmi Párt irányít, ahol „a hatóságok jogi korlátozásokat és megfélemlítési taktikákat alkalmaznak az államot bírálókkal szemben” – állítja a Freedom House amerikai politikai érdekvédelmi szervezet.