Többen meghaltak Nepálban, amikor hernyógomba után kutattak

2023.05.08. 15:01
Három ember meghalt és tizenketten megsérültek egy lavinaomlásban vasárnap Nepálban. Valamennyien egy parazita gomba után kutattak.

A szerencsétlenség az ország északnyugati részén történt, Mugu megyében. Mind a 15 nepálit beborította a hógörgeteg, de 12-nek sikerült kiásnia magát a hóból – közölte hétfőn a gombaszedők lakhelyének polgármestere.

A baleset helyszínére, amelyet Nepál legelhagyatottabb térségének tartanak, mentőcsapatot küldtek, de a lavinaomlás kétnapi járásra van a megyeszékhelytől, a rossz időjárási körülmények pedig nem tették lehetővé helikopter bevetését.

A tibetiül jarca gunbunak nevezett gomba a tradicionális kínai és tibeti gyógyászatban évezredek óta használatos. A legértékesebb és legsokoldalúbb szernek tartják, hatóanyagait a modern tudomány alig 2 évtizede kezdte felfedezni.

A rendkívül drága gyógynövény iránt Kínában hagyományosan jelentős a kereslet, de a világ más országaiban is népszerű.

Számos betegség esetében használják eredményesen, potencianövelő hatása miatt himalájai viagrának is nevezik.

A gyógygomba (Cordyceps sinensis) csak 3500 méteres magasság felett nő, a Himalája nedves és hideg klímájában, ásványi anyagban gazdag talajában, és csak a Thitarodes armoricanus nevű lepke lárvájában.

Alig 5 hétig tartó begyűjtési szezonja májusban kezdődik, és ilyenkor a környéken szinte mindenki ezzel foglalkozik.

Május 2-án öt gombaszedő vált lavina áldozatává a nyugat-nepáli Darcsula megyében.