A Wagner-vezér kezdheti félteni az életét Putyintól?

33DJ2JX-highres
2023.05.14. 19:18
Az utóbbi időben Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetője felelőtlennek tűnő kijelentéseket tesz, amelyekben élesen bírálja többek között Vlagyimir Putyin orosz elnököt is. Az ilyen és ehhez hasonló esetek korábban sem jelentettek sok jót az orosz vezetők számára, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy az ukrajnai háború kitörése óta egyre többször halnak meg furcsa körülmények között az orosz elnök bizalmasai.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bosszantása, kikezdése veszélyes játék, amely gyakran nagy zuhanással ér véget – vagy egy öngyilkossággal a dácsában, ha a káosz nem indokolt – írja Jamie Dettmer, a Politico véleményszerkesztője. Mint megjegyzi, Ukrajna megszállása óta jelentősen megnövekedett az orosz oligarchák haláleseteinek száma, eddig legalább heten haltak meg furcsa körülmények között.

Dettmer szerint az igazi kérdés az, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetője mikor fog megmagyarázhatatlan körülmények között kiesni egy ablakon, hirtelen elájulni vagy kortyolni egyet a méreggel elkevert teából.

Prigozsin nem fogja vissza magát

Hasonlóan Ramzan Kadirov csecsen vezérhez, Prigozsin is kínosan ügyelt eddig arra, hogy elkerülje Putyin közvetlen bírálatát, az utóbbi hetekben azonban valami megváltozott a Wagner-vezérnél.

Nemrég egy videóüzenetében egy „boldog nagyapa” figurájáról beszélt, aki „azt hiszi magáról, hogy jó”, ezután pedig feltette a kérdést, mi lesz Oroszországgal akkor, ha a „nagyapáról” kiderül, hogy egy „komplett seggfej”. Beszédében arra is kitért, a „nagyapának abba kéne hagynia a Vörös téren való magamutogatást”, így a legtöbben ebből arra következtettek, hogy az orosz elnökre utalt Prigozsin. A szerző szerint ugrott már ki ennél jóval kevesebbért is orosz vezető az ablakon.

A szerencsejáték hozhatta őket össze

Prigozsin kapcsolata Vlagyimir Putyinnal jóval az előttre nyúlik vissza, hogy Putyin elnök lett volna. Az 1990-es években Szentpéterváron barátkoztak össze, amikor Putyin feltörekvő politikai vezetőként Anatolij Szobcsak és Borisz Jelcin fő tanácsadója volt.

Néhány újságíró, aki évtizedekre visszamenőleg követte Prigozsin tevékenységét, úgy véli, hogy a szerencsejáték lehetett az, ami kezdetben összehozta kettőjüket, mivel Putyin a szerencsejáték-vállalat felügyelőbizottságának elnöke volt, amikor Prigozsin meg akarta nyitni a város első kaszinóit.

Prigozsin profitált a jövedelmező állami étkeztetési szerződésekből, iskolás gyerekeket, állami dolgozókat és az orosz hadsereget látta el. Emellett fontos szerepet vállalt a Kreml információs háborújában, amelyben az Internet Research Agency által felbérelt emberek dezinformációt terjesztettek, és megpróbálták befolyásolni a tengerentúli választásokat – beleértve a 2016-os elnökválasztást az Egyesült Államokban, valamint jelentősebb politikai eseményeket Európa- és Afrika-szerte. 

Eközben a Prigozsin vezette wagneritákat orosz külpolitikai eszközként használták fel, csapatokat küldve nemcsak Ukrajnába, hanem Szíriába, Líbiába, a Közép-afrikai Köztársaságba, Burkina Fasóba, Csádba, Maliba, Mauritániába és Nigériába is.

Kettős játékot játszik a Wagner-vezér

Egyes orosz ellenzéki vezetők azt gyanítják, hogy Prigozsin kettős játékot játszik, és felkészül a Putyin utáni életre. Az, hogy „seggfejnek” nevezte az orosz elnököt, Dettmer szerint még egyértelműbbé teszi ambícióit arra, hogy ő legyen Oroszország következő államfője. 

Mindenesetre az biztos, hogy Vlagyimir Putyin egyre szokatlanabb módszerekhez folyamodik tábornokai megfékezése érdekében. Dettmer kiemeli a néhány héttel ezelőtti szentpétervári esetet, ahol Vladen Tatarszkij életét vesztette egy kávézó felrobbanásakor, amely a hírek szerint Prigozsin tulajdonában van. Megjegyzi, hogy ez is egy olyan történés volt, ami arra utal, hogy Prigozsin számára ketyeg az óra.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó: Gavriil Grigorov / Sputnik / AFP)