Életfogytiglani börtönbüntetést kapott négy férfi Svédországban egy volt PKK-tag meggyilkolásáért

2023.05.22. 21:23
Halálosztag végzett a Kurdisztáni Munkáspárt egyik tagjával. Az áldozat halála előtt már kiszállt a PKK-ból, majd a török állam felbérelte, hogy más kurdokkal végezzen Svédországban. A gyilkosság egyértelmű indítékát nem lehetett megállapítani.

Egy svéd bíróság hétfőn életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt négy férfit, mert részt vettek a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) törökországi terrorszervezet egy feltételezett volt tagjának meggyilkolásában.

A bíróság szerint

a vádlottak kivégezésszerű módon ölték meg fegyvertelen és gyanútlan áldozatukat.

Az elítéltek közül hármat örökre kiutasítanak Svédországból. Az ügy két másik vádlottját felmentették. Mind a hatan tagadták, hogy részt vettek volna a bűncselekményben.

A 47 éves áldozatot – aki a svéd média szerint a török kormánnyal és a PKK-val is kapcsolatban állt – 2021 novemberében lőtték le Huddinge egyik lakóövezetében.

Az Aftonbladet svéd napilap az ügy koronatanújának vallomására hivatkozva azt írta, hogy az áldozat kiszállt a PKK-ból, majd a török állam felbérelte, hogy más kurdokkal végezzen Svédországban. Miután a bérgyilkosságok kudarcba fulladtak, a 2015 óta Svédországban élő török állampolgárral egy halálosztag végzett.

A bíróság azonban hangsúlyozta, hogy 

a gyilkosság egyértelmű indítékát nem lehetett megállapítani.

Az MTI kiemelte: Törökország blokkolja Svédország NATO-csatlakozását, arra hivatkozva, hogy terroristáknak nyújt menedéket a területén. Hozzátette: a Kurdisztáni Munkáspártot, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést a török kormány ellen, Ankara mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek nyilvánította.