Súlyos vonatbaleset Indiában: több mint ezer ember megsérült, legalább 288 utas meghalt

2023.06.02. 19:34

Kisiklott egy személyvonat Kelet-Indiában, majd összeütközött egy szemből érkező tehervonattal helyi idő szerint péntek este 7 óra körül.

A balesetben legalább 288 ember meghalt, rajtuk kívül további ezer ember megsérült.

A Coromandel Express Kolkatából az ország délkeleti partján fekvő Csennaiba tartott, amikor kisiklott, és a párhuzamosan futó sínekre borult. Az ellentétes irányban közlekedő vágányon azonban egy tehervonat közlekedett, amely nem tudott időben megállni, így ezen szerelvénynek is több kocsija kisiklott.

Az AP News híradása alapján több százan rekedtek a kocsik roncsai közé, a mentők folyamatosan dolgoznak a sérültek ellátásában. A BBC információi szerint közel 200 mentőautót küldtek a tragédia helyszínére és több mint 100 orvost mozgósítottak.

Egy túlélő utas a balesetre úgy emlékezett vissza, épp aludt a vonaton, amikor arra ébredt, hogy körülbelül 15 ember zuhant rá:

„A kupac alján voltam. A kezem és a tarkóm is megsérült, nagyon fáj” – mondta. Hozzátette: „Amikor kijöttem a vonatból, láttam, hogy valaki elvesztette a kezét, valaki pedig a lábát, és volt, akinek az arca teljesen eltorzult” – mondta.

A baleset oka egyelőre tisztázatlan

– írta a CNN

Asvini Vaisnav indiai vasútügyi miniszter szombaton arról beszélt, hogy „magas szintű vizsgálatot” rendeltek el az ütközés ügyében.

Narenda Modi indiai miniszterelnök a Twitteren közölte, mélyen elszomorította az incidens, és gondolatai a gyászoló családoknál járnak. Hozzátette, minden lehetséges segítséget megadnak az érintetteknek.

Amit Shah India belügyminisztere „gyötrelmesnek” minősítette az esetet. Shah részvétét fejezte ki a gyászoló családoknak és közölte, imádkozik a sérültek felépüléséért.

Ez az évszázad legsúlyosabb vonatbalesete Indiában, a kormány nemzeti gyásznapot hirdetett.

Elöregedő infrastruktúra

Indiában van a világ egyik legnagyobb vonathálózata, azonban a rendszer elavult és nincs jól  karbantartva. A CNN szerint ezek a tényezők okozhatták a tragédiát.

Felmérések szerint 2021-ben több mint 16 000 ember halt meg közel 18 000 vasúti balesetben országszerte.

Az Országos Bűnügyi Nyilvántartás szerint a legtöbb vasúti baleset a vonatok szétesése, valamint ütközés miatt következett be.

A pénteki baleset halálos áldozatainak száma már meghaladta az ország korábbi legsúlyosabb tragédiáját, amikor 2016-ban több mint 140 ember vesztette életét egy vonat kisiklása miatt az állam északi részén.

A magyar Országgyűlés is üzent Indiának

Kövér László, az Országgyűlés elnöke táviratot küldött Jagdeep Dhankarnak, az India Köztársaság Parlamentje felsőházi elnökének és Om Birlának, a parlament alsóháza elnökének, amelyben 

részvétét fejezte ki a vasúti baleset miatt.

Az Országgyűlés sajtóirodája az MTI-vel közölte, a házelnök a magyar Országgyűlés nevében fejezte ki szívből jövő együttérzését és őszinte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánt.

A gyász ezen órájában gondolataink és imáink az áldozatokkal és családjaikkal vannak

– írta Kövér László.