Közel a végjáték, az utolsó reaktort is leállították a zaporizzsjai atomerőműben

GettyImages-1249887388
2023.06.10. 16:17
Biztonsági óvintézkedésként az utolsó működő reaktort is leállították a zaporizzsjai atomerőműben, miután a Kahovka-gát felrobbantása miatt hatalmas árvizek alakultak ki a térségben – közölte az ukrán atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat.

Az orosz erők által megszállt atomerőmű hat reaktora közül ötöt már korábban hideg állapotba állítottak, azaz felfüggesztették a maghasadást és ezzel a hő, valamint a nyomás keletkezését. 

Az utolsó reaktort csütörtökön állították le.

Az MTI közölte, a döntésben szerepet játszott az is, hogy a létesítmény közelében tüzérségi ütközetek folynak, és megrongálódott a távvezeték, amely összeköti az erőművet az ukrán energiahálózattal.

Az Enerhoatom péntek esti közleményében azt írta, a Nova Kahovka-i gátszakadás nem fenyegeti közvetlenül az atomlétesítményt.

A Dnyeper folyón található Nova Kahovka-i gát felrobbantása és összeomlása miatt ezrek kényszerültek elhagyni otthonukat, és jelentősen csökkent a víz szintje abban a víztározóban, amelyet az atomerőmű hűtéséhez is használtak.

Mivel minden nukleáris reakciót leállítottak, a reaktorokban fokozatosan csökken a hőmérséklet és a nyomás, ennek következtében pedig egyre kevesebb vízre van szükség a radioaktív fűtőelemek hűtéséhez.

Az erőmű jelenleg orosz irányítás alatt áll, de az Enerhoatomnak még mindig dolgoznak munkatársai a létesítményben. 

Hamarosan Ukrajnába utazik a NAÜ főigazgatója

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója a napokban Ukrajnába látogat korábbi bejelentése szerint – emlékeztetett az AP hírügynökség. Az ukrán elnök és a NAÜ főigazgatója korábban már telefonon megvitatták, hogyan lehet minimalizálni a zaporizzsjai atomerőmű biztonságát fenyegető kockázatokat.

Szombaton váratlanul látogatott Kijevbe Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a kormánya támogatása jeleként. Trudeau egyebek között lerótta kegyeletét elesett ukrán katonák egy emlékművénél.

Kanada – sok más nyugati országhoz hasonlóan – fegyverrel és pénzzel is támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben.

(Borítókép: A zaporizzsjai atomerőmű 2023. márciusban. Fotó: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)  • Biztosítás