Már mindenki halottnak hitte, amikor koporsóján át kopogtatva közölte: még életben van

2023.06.13. 13:42
Már mindenki halottnak vélte az idős nőt, mikor koporsójában fekve életjeleket adott magáról. Az ecuadori asszony „feltámadását” követően is további orvosi kezelésekre szorul.

Egy 76 éves nő, akit egy ecuadori kórházban nyilvánítottak halottnak, azzal lepte meg hozzátartozóit, hogy kopogtatott a koporsóján a virrasztása alatt. Az esetet követően a kormány vizsgálatot indított a kórház ellen.

A hozzátartozók a koporsót hátrahagyva siettek vissza a kórházba Bella Montoya ápolónővel a virrasztás után pénteken – mondta a nő fia, Gilberto Barbera az Associated Pressnek.

„Ez mindannyiunkat megrémített” – mondta el Barbera, hozzátéve, hogy az orvosok szerint édesanyja állapota továbbra is súlyos.

Az ecuadori egészségügyi minisztérium közölte, hogy Montoya hétfőn a babahoyói Martín Icaza kórházban intenzív osztályon volt – az ügyében érintett orvosok elleni vizsgálat jelenleg is zajlik.

Egy technikai bizottságot hoztak létre, amely felülvizsgálja, hogyan állítja ki a kórház a halotti bizonyítványokat – áll a minisztérium közleményében.

Montoyát eredetileg pénteken vették fel a kórházba lehetséges agyvérzéssel és szív- és légzésleállással, majd amikor nem reagált az újraélesztésre, az ügyeletes orvos halottnak nyilvánította – közölte a minisztérium.

Barbera elmondta, hogy édesanyja eszméletlen volt, amikor a sürgősségi osztályra szállították, majd néhány órával később egy orvos közölte vele, hogy meghalt. Ezt követően az orvos átadta neki a személyazonossági okmányokat és a halotti bizonyítványt.

A család ezután egy ravatalozóba vitte az asszonyt, és pénteken később virrasztást tartottak, amikor furcsa hangokat kezdtek hallani.

Bár a nőt pénteken visszavitték a kórházba, hétfőn még mindig súlyos állapotban volt. Intubálták, és az orvosok nem sok reményt adtak a rokonoknak a prognózisát illetően – mesélte el Barbera.