Silvio Berlusconi búcsúztatására készül Olaszország, rengeteg embert várnak Milánóba

2023.06.13. 09:12
Szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek Silvio Berlusconi volt kormányfő temetési szertartására, legalább ötvenezer fő részvételére számítanak Milánóban.

Mint arról korábban beszámoltunk, a hét elején meghalt Silvio Berlusconi üzletember, Olaszország egykori miniszterelnöke. A Forza Italia (Hajrá, Olaszország) nevű jobboldali párt elnöke 86 éves volt.

Temetési szertartására szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek. A város prefektusának számításai szerint legalább 50 ezren készülnek Milánóba az esemény miatt.

Ravatalát a kedd délelőtti órákban nyitják meg a politikus lakhelyeként és főhadiszállásaként ismert Villa San Martinóban, a Milánóhoz közeli Arcoréban. A család akarata szerint a ravatalnál csak a rokonok, valamint Silvio Berlusconi legközelebbi munkatársai, politikai szövetségesei és barátai róhatják le kegyeletüket.

A tervek szerint kivetítőket állítanak fel a dóm előtti téren és a város több pontján, valamint az olasz közmédia és a Mediaset élőben közvetíti a temetési szertartást annak elkerülésére, hogy az egész országból több tízezren induljanak el a város irányába.

Az olasz katolikus püspöki kar napilapja, a L'Avvenire kedd reggeli vezércikkében méltatta Silvio Berlusconit, hangsúlyozva, hogy mindig elsőként észlelte az országban zajló társadalmi folyamatokat. Berlusconi „lehetetlen örökséget” hagy hátra, nehéz lesz utódját megtalálni – vélte a katolikus lap.

Szeretett csapata is megemlékezett róla

Silvio Berlusconitól az AC Milan futballcsapatának egykori játékosai is búcsút vettek – derül ki a klub szurkolói oldaláról.

A néhai politikus ellen több mint nyolcvan bírósági eljárás indult, jogerősen 2013-ban adócsalásért ítélték el, amiért tíz hónapos közmunkát szabtak ki rá egy idősek otthonában.

Kritikusan fogalmazott az Öt Csillag Mozgalomhoz közeli Il Fatto Quotidiano, mely szerint a harminc évig tartó Berlusconi-korszak semmit nem hagyott az országra. Az IlSole24Ore gazdasági napilap a Berlusconi-birodalom sorsát találgatta, a lap szerint több külföldi vevő is érdeklődik a vállalatok iránt.