18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Változott a szexuális beleegyezés korhatára Japánban

2023.06.16. 11:29
Szigorítottak Japánban a szexuális beleegyezés korhatárán, amely öt évnél kisebb korkülönbség esetében ezentúl 16 éves korig érvényes.

Tizenháromról tizenhat évre emelték Japánban a szexuális beleegyezés korhatárát a szexuális bűncselekmények elleni fellépés ügyében előterjesztett jogszabály-módosítási csomag részeként pénteken – számolt be az MTI.

A felsőház által pénteken egyhangúlag jóváhagyott módosítások többek között pontosítják a nemi erőszak miatti eljárás megindításának előfeltételeit, és üldözendővé teszik a „kukkolást”.

A beleegyezési korhatárt 1907-ben vezették be Japánban, és azóta több mint száz éven át változatlan volt – így az országban érvényes 13-as korhatár az egyik legalacsonyabb volt a világon.

Az új szabályok értelmében két 13 évesnél idősebb még mindig büntetlenül léphet egymással nemi kapcsolatba, ha nincs köztük öt évnél nagyobb korkülönbség.

A most elfogadott módosítások büntetik azt is, ha valaki fenyegetéssel, csábítással vagy pénzzel akar rávenni egy 16 évesnél fiatalabbat, hogy szexuális céllal találkozzanak. Ezért egy év börtön és félmillió jen (mintegy 1,2 millió forint) büntetés szabható ki.

A büntető törvénykönyv nemi erőszakkal kapcsolatos passzusát 2017-ben, több mint egy évszázad után szigorították, de jogvédők szerint még így sem bünteti kellőképpen az elkövetőket. 2019-ben tüntetések is voltak országszerte, miután több, nemi erőszakkal kapcsolatos ügyben felmentették a vádlottakat.

A hatályos jogszabály bírálói azt kifogásolják, hogy az ügyészeknek továbbra is bizonyítaniuk kell, hogy az elkövető erőszakot és fenyegetést alkalmazott áldozatával szemben, ami teret nyit az áldozathibáztatásnak, amelynek egyik fő érve, hogy az áldozat „nem állt eléggé ellen”.