Százak menekülnek a drogcsempész bandák közötti harcok elől Mexikóban

2023.06.17. 14:26
Mintegy hétszáz ember menekült el a drogkartellek közötti fegyveres harcok elől a nyugat-mexikói Michoacán állam falvaiból – közölték helyi idő szerint pénteken aktivisták és egy helyi lelkész.

Jorge Amado Vázquez mexikói lelkész közölte, tucatnyian alszanak a plébániatemplom hajójában El Rosario falucskában, Apatzingán város közelében. Több száz embert pedig a helyi családok szállásoltak el, miután az órákon át tartó tűzpárbaj elűzte őket az otthonukból.

A lelkész elmondta, nagyon meglepődött, amikor meglátta, hogy milyen sokan menekülnek.

„Nagyon szomorú a helyzet, mert sokan pszichológiai segítségre szorulnak” – közölte, hozzátéve, a michoacáni Rio Grande körüli falvak lakói is elmenekültek, miután találat érte a házukat.

Sorozatos fegyveres összecsapások voltak a térségben, eközben számos házat találat ért

– mondta el Eduardo Pérez is, a michoacáni Humán Biztonság Megfigyelőközpont nevű civil szervezet aktivistája. 

A szervezet szerint az elmenekült falusiak többsége gyermek vagy 18 év alatti.

Évek óta tart a konfliktus

Az erőszak a Jalisco drogkartell és a területet ellenőrző helyi bűnbandák – a Viagrák, az Egyesített Kartellek és a Templomosok – között lángolt fel. Korábban azonban a harcok nem dúltak ilyen közel Apatzingánhoz. A hadsereg nappal gyakran járőrözik a térségben, de éjjelre visszatér a laktanyákba. A falusiak szerint ez azonban nem elég biztonságos.

A Jalisco és az ellenlábasaik közötti háború 2021-ben érte el a csúcspontját, amikor 

az ellenfelek pokolgépeket ledobó drónokat, automata fegyverrel felszerelt orvlövészeket, lövészárkokat, házilagos készítésű páncélozott járműveket és robbanószerkezeteket vetettek be.

A mexikói hadsereg tűzszerészeket küldött Apatzigán nyugati részébe, hogy megtisztítsák a területet a robbanószerkezetektől.