Brazília déli részére ciklon csapott le, többen meghaltak és eltűntek

2023.06.18. 16:15
Több mint tíz ember meghalt Brazília legdélibb államában, Rio Grande do Sulban az után, hogy a térségre rendkívül heves trópusi ciklon csapott le. A hatóságok jelenleg is keresik az eltűnteket.

Rio Grande do Sul kormányzata közölte, a vihar pénteken özönvízszerű esőzéseket okozott, és városrészeket árasztott el. A hatóságok helikopterrel fésülik át a környéket, jelenleg húsz eltűnt személy után kutatnak. A természeti katasztrófában legalább 11 ember meghalt.

Az MTI közölte, a ciklon a nyolcezer lakosú Caraa várost érintette a legsúlyosabban. Eduardo Leite, Rio Grande do Sul kormányzója is ellátogatott a területre, és azt mondta,

A caraai helyzet mélységesen aggasztó. Nagyon fontos, hogy szervezett módon, gyorsan fel tudjuk térképezni a fő érintett területeket, és azonosítani tudjuk a támogatásra szorulókat

– emelte ki.

A hatóságok tájékoztatása szerint a keleti partvidék egyik településén, Maquinében 300 milliméter eső esett. A legsúlyosabban érintett területek lakói közül sokan a városok szabadtéri sportlétesítményeiben kerestek menedéket. A hatóságok több területen földcsuszamlás veszélyére figyelmeztettek.

A kormányzó elmondta, 

a hatóságok az elmúlt két napban 2400 mentést hajtottak végre.

Kijelentette: „Elsődleges célunk az emberi életek védelme és mentése”. Kiemelte, hogy minden bajba jutott embert kimentenek, felkutatják az eltűnteket, és minden támogatást megadnak az érintett családoknak.