Radikális iszlamisták tervezhettek lecsapni a bécsi Pride-ra

2023.06.18. 16:39
Az osztrák hatóságok vasárnap közölték, hogy meghiúsítottak egy, a bécsi Pride-felvonulás elleni lehetséges iszlamista terrortámadást. A hatóságok szerint három fiatalember jelentett potenciális veszélyt a felvonulásra, akik szimpatizáltak a szélsőséges Iszlám Állam nevű terrorcsoporttal.

Omar Haijawi-Pirchner, az osztrák belügyi hírszerző szolgálat vezetője újságíróknak elmondta, hogy a 14, 17 és 20 éves gyanúsítottakat a szombati Pride-felvonulás kezdete előtt tartóztatták le, amelyen mintegy 300 ezer ember vett részt – írja az ORF információi alapján az EuroNews.

Haijawi-Pirchner szerint a három gyanúsított, akinek személyazonosságát nem hozták teljes nyilvánosságra, boszniai és csecsen származású osztrák állampolgár, és az interneten radikalizálódtak, az Iszlám Állam csoporttal szimpatizáltak. Az egyik gyanúsítottat már korábbról ismerte a rendőrség – tette hozzá.

A titkosszolgálat előzetesen tudomást szerzett a gyanúsítottak állítólagos terveiről, és folyamatos ellenőrzés alatt tartotta őket. Szombaton házkutatásokat tartottak a gyanúsítottaknál; ekkor különböző bizonyítékokat, köztük különböző fegyvereket találtak náluk – jelentette az ORF.

A felvonulás kezdete előtt az osztrák különleges erők a St. Pölten-i ügyészség utasítására tartóztatták le őket otthonukban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport