Kanadában már hatmillió hektár erdő égett le, nagyot romlott a levegő minősége

2023.06.20. 13:11
Január óta hatmillió hektár erdő égett le Kanadában, ami 18-szor nagyobb terület, mint az elmúlt tíz év átlaga – számolt be az ottawai kormány, amely hétfőn óvatosságra szólított fel a levegőminőség romlása miatt országszerte.

Jean-Yves Duclos egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta, „a kanadaiak az erdőtüzek soha nem látott mértékű hatásaival néznek szembe, és ami a legaggasztóbb, hogy a szezon csúcspontját valószínűleg még hetekig nem érik el”. Hozzátette, hogy „ez tényleges hatással van a fizikai és mentális egészségünkre”.

Azt is mondta, hogy az országban összesen 423 erdőtűz van folyamatban, ezek fele ellenőrizetlenül tombol.

Idén már több mint százezer embernek kellett elhagynia lakhelyét az erdőtüzek miatt.

Theresa Tam kanadai tiszti főorvos arra figyelmeztetett, hogy a sok szennyező anyag, különösen a füstben lévő finom részecskék jelentik a legnagyobb veszélyt az egészségre.

A hatóságok a tüzek füstje által súlyosan érintett területeken olyan központokat nyitottak meg, amelyekben megszűrik a levegőt. Egyben azt javasolják, hogy az emberek korlátozzák a kirándulásokat, és viseljenek maszkot a szabadban.

Keddtől újabb hőhullám fogja érinteni Kanada keleti részének, különösen Québecnek egy részét. Jóval az átlagosnál magasabb hőmérséklet várható, különösen az erdőtüzek által érintett területeken.

Kanada, amely földrajzi fekvésénél fogva gyorsabban melegszik, mint a bolygó többi része, az elmúlt években egyre gyakrabban küzd szélsőséges időjárási jelenségekkel az éghajlatváltozás miatt.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.