Kétségbeesetten keresik a Titanic roncsaihoz tartó turista-tengeralattjárót

33KD8P4-highres
2023.06.20. 06:55
A kutató- és mentőcsapatok versenyt futnak az idővel, hogy megtalálják azt a turistahajót, amely a Titanic roncsaihoz való merülés közben tűnt el az Atlanti-óceán északi részén. Az amerikai parti őrség közlése szerint a tengeralattjáró 5 fővel a fedélzetén tűnt el.

A The Guardian cikke szerint a hajó már több mint 96 órát töltött a víz alatt, az azonban nem világos, hogy még mindig ott van-e, vagy már felbukkant, csak még nem küldött magáról jeleket. A New York Post szerint ez lesz a történelem „legmélyebb” mentési akciója, ha a legénységnek sikerül végrehajtani, mielőtt a hajó kifogy az oxigénből.

Közel kétnapnyi oxigénjük maradhatott már csak

A tengeralattjáróval a vasárnapi merülés után nem egész két órával szűnt meg a kapcsolat. Egy brit felfedező, egy francia veterán katona és egy tengeralattjáró-specialista is a mélytengeri búvárhajó fedélzetén lehetett. 

John Mauger, az amerikai parti őrség kerületi parancsnoka, aki a keresési és mentési műveletet felügyeli, hétfőn késő délután sajtótájékoztatón elmondta, mindent megtesznek a tengeralattjáró és a fedélzetén lévő emberek megtalálásáért.

Amerikai és kanadai hajók és repülőgépek lepik el a Cape Codtól mintegy 1450 kilométerre keletre fekvő területet, egyesek szonárbójákat dobtak le, amelyek közel 4000 méteres mélységig képesek a megfigyelésre – közölte az amerikai parti őrség, de a keresés „összetett”, mivel a legénység nem tudja, hogy a hajó felbukkant-e,

ami azt jelenti, hogy a felszínt és a közel 13 ezer láb (közel 4000 méter) mélységű óceánt is át kell kutatniuk.

Az Egyesült Államok északkeleti parti őrsége közölte, hogy a „Sarkherceg” és a 106. mentőszárny helyi idő szerint egész este folytatja a felszíni keresést.

A hajó üzemeltetője, az OceanGate Expeditions szerint a Titan 96 órányi oxigénkészlettel rendelkezik vészhelyzet esetére, ami azt jelenti, hogy körülbelül még két napra elegendő oxigénjük maradt.

Annak ellenére, hogy a Titanic roncsa Új-Fundland partjaitól délkeletre fekszik, a kanadai hatóságok a The Guardiannek azt mondták, hogy a keresési munkálatok az amerikai parti őrség bostoni flottájának hatáskörébe tartoznak.

Egy brit milliárdos is a fedélzeten tartózkodik

A feltételezések szerint a fedélzeten tartózkodók egyike Paul Henry Nargeolet, a francia haditengerészet egykori parancsnoka, mélytengeri búvár, és vélhetően ő vezette a tengeralattjárót. Nargeolet számos expedíciót vezetett a Titanic helyszínére, és felügyelte 5000 lelet kiemelését, köztük a Titanic hajótestének egy 20 tonnás darabjának felszínre hozatalát.

A fedélzeten tartózkodott továbbá egy brit milliárdos üzletember, Hamis Harding is. A széles körben ismert felfedező egyike azon kevés turistáknak, akik már jártak az űrben. A merülés előtt Harding arról írt közösségi oldalán, hogy az elmúlt 40 év legrosszabb újfundlandi telének köszönhetően ez lehet az egyetlen expedíció, amely a Titanichoz indul 2023-ban.

A Titanic egy brit személyszállító hajó volt, amelyet „elsüllyeszthetetlennek” tituláltak, ám első útján, 1912 áprilisában mégis odaveszett. A hajó Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartott, amikor egy jéghegynek ütközött. 2224 utas, illetve a hajó személyzetének 1514 tagja veszett oda minden idők talán leghíresebb hajókatasztrófájában. Az OceanGate két évvel ezelőtt kezdte el útjainak megszervezését egy öt fő befogadásával képes mini tengeralattjáróval. Egy jegy 250 ezer dollárba (aktuális árfolyamon több mint 85,5 millió forint) kerül.

A szakértő bizakodó

Larry Daley szakértő szerint mélytengeri búvárkodás nagy veszélyeket rejt magában, de ahogy telnek az évek, a felszerelés és a technológia is egyre fejlettebb lesz. Daley éppen emiatt nagyon bizakodó és pozitívan áll a mentési kísérlethez – írja a Fox News.

(Borítókép: Az amerikai parti őrség a Titan keresésében részt vevő hajói Bostonban 2023. június 19-én. Fotó: Joseph Prezioso / AFP)