Először lett halálos áldozata a kullancsok terjesztette Oz-vírusnak

2023.06.23. 20:05
Egy hetvenes éveiben járó japán nő az első ismert halálos áldozata a kullancsok terjesztette Oz-vírusnak a világon – közölték a japán hatóságok pénteken.

Egy idős japán nő 2022 nyarán kereste fel orvosát, akinek lázra és fáradtságra panaszkodott. Az orvos tüdőgyulladást állapított meg nála, de miután az állapota tovább romlott, kórházba szállították, ahol kullancsot találtak a jobb combja felső részén.

A nő huszonhat nappal a kórházba kerülése után szívizomgyulladásban meghalt.

Az Oz-vírust 2018-ban mutatták ki először Japánban a kemény testű Amblyomma testudinarium kullancsban. Jelenleg nincs ellene oltás. A kórokozót egyelőre csak a szigetországban azonosították.

A japán járványtani intézet szerint a vírusfertőzés nem minden esetben halálos, de további kutatásokra van szükség a tünetei és veszélyei felderítésére. A tudósok úgy vélik, a fertőzés kullancscsípéssel terjed.

A vírus ellen termelt antitesteket találtak vadon élő majmokban, vaddisznókban és szarvasokban a Tokióhoz közeli Csiba prefektúrában, az ország középső részén található Gifu és Mie prefektúrákban, a nyugati Vakajamában és Jamagucsiban, valamint a délnyugati Oitában. Jamagucsi prefektúrában két vadász szervezetében is kimutatták az ellenanyagot – írta az MTI.