Több száz illegális bevándorlót mentettek meg a Kanári-szigeteknél

2023.06.23. 16:06
Csütörtökön több mint kétszáz illegális bevándorlót mentettek ki az Atlanti-óceánból. Előzőleg, szerdán viszont több mint 30-an fulladtak a vízbe, miután csónakjuk elsüllyedt Gran Canaria partjainál. A mentőszolgálat munkatársai szerint elkerülhető lett volna a tragédia.

Legalább 227 illegális bevándorlót mentettek ki csütörtökön a spanyolországi Kanári-szigeteknél – írta a BBC. A parti őrség közölte, a migránsok felfújható csónakokon utaztak az Atlanti-óceánban fekvő Lanzarote és Gran Canaria szigetek közelében.

A Walking Borders és az Alarm Phone jótékonysági szervezetek megerősítették,

szerdán több mint 30 ember fulladhatott meg, miután csónakjuk elsüllyedt Gran Canaria partjainál.

A Walking Borders és az Alarm Phone szerint több mint 60 ember tartózkodhatott a fedélzeten. A mentőalakulatok 24 embert mentettek ki a vízből, valamint egy gyerek és egy férfi haláláról számoltak be.

Helena Maleno Garzon, a Walking Borders munkatársa szerint 39 ember fulladhatott a vízbe, köztük 4 nő és egy csecsemő, míg az Alarm Phone szerint 35 ember tűnt el.

Elkerülhető lett volna a tragédia

A spanyol mentőszolgálat egyik hajója, a Guardamar Caliope már kedd este észlelte a csónakot, amelytől mindössze egyórányi távolságban tartózkodott. A hajó azonban nem segített a csónaknak, ugyanis a műveletet a marokkói hatóságok vették át, akik egy járőrhajót küldtek a helyszínre. A marokkói hajó azonban csak szerda reggel érkezett meg, 10 órával azután, hogy a spanyol mentőegységek észlelték a csónakot.

Angel Victor Torres, a Kanári-szigetek régiójának vezetője tragédiának nevezte az esetet, és felszólította az Európai Uniót egy olyan migrációs politika létrehozására, amely megfelelően kezeli az ehhez hasonló helyzeteket.

A nyugat-afrikai migrációs útvonal a világ egyik leghalálosabb útjának számít. Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) szerint 2022-ben legalább 543 illegális bevándorló halt meg vagy tűnt el ezen a szakaszon.

A múlt héten is hasonló tragédia történt, elsüllyedt egy több száz embert szállító migránshajó Görögország partjainál, a szerencsétlenségben legalább 79 ember halt meg.