Megnyerte a bizalmi szavazást a finn kormány tagja, aki a náci viccek királya

2023-06-28T100449Z 1829615798 RC29S1AKRC0U RTRMADP 3 FINLAND-POL
2023.06.28. 18:15
A finn kormány gazdasági minisztere, Vilhelm Junnila, aki a „Heil Hitler” köszöntéssel viccelődött – és aki a főszónok volt egy neonáci csoportok által szervezett és rendezvényen –, 95:86 arányban túlélte a bizalmi szavazást a parlamentben.

Az incidens a szélsőjobboldali Finnek Párt helyi szervezete által márciusban Raisióban tartott rendezvényen történt. Ott Junnila megjegyezte, hogy a helyi pártelnök választási sorszáma 88 volt, ugyanaz, mint amelyet maga Junnila is kapott a 2019-es választásokon. A 88-as számot a neonácik körében széles körben a „Heil Hitler” köszöntés szimbólumaként ismerik, mivel a H az ábécé nyolcadik betűje, így a 88 a HH-t jelenti számukra.

Először is gratulálok a kiváló választási számhoz. Tudom, hogy ez egy nyerő lap. Természetesen ez a 88 a két H betűre utal, amiről a továbbiakban nem beszélünk

– mondta Junnila. 

Petteri Orpo finn miniszterelnök a mostani szavazás előtt figyelmeztette Vilhelm Junnila gazdasági minisztert, hogy miniszteri minőségében nem viselkedhet így. A szavazás előtt drámai eseményekre került sor, mivel a másik kormánypárt, a Svéd Néppárt 10 képviselője kisétált a plenáris ülésről, hogy megvitassák álláspontjukat – közölte az Euronews.

Újabb ellentmondások kerülnek napvilágra

A szerdai parlamenti szavazásra úgy került sor, hogy újabb ellentmondások kerültek napvilágra Junnilával kapcsolatban. 

Oula Silvennoinen kutató, a Helsinki Egyetem docense a szélsőjobboldalt tanulmányozta, és olyan közösségimédia-bejegyzéseket fedezett fel, amelyeket Junnila a parlamenti asszisztensének küldött. Ezeken többek között egy hóembert ábrázoló kép volt látható, amely úgy néz ki, mint egy Ku-Klux-Klan-tag, aki hurkot tart a kezében, a következő megjegyzéssel: „Az utasításaid szerint készítettem hóembert”. 

Volt még egy Adolf Hitlert ábrázoló születésnapi videóüzenet is, amelyet 2013-ban küldött, 2014-ben pedig egy horogkeresztes kapu képét posztolta, azt írva, mennyire tetszik neki a dizájn.  

Junnila választási kampányában az „elgázosított” szó is szerepelt, amely ugyanaz a szó, mint amit az éppen Németországban megerősödő szélsőjobboldali AfD párt használt egy korábbi kampányában. 

(Borítókép: Vilhelm Junnila. Fotó: Lehtikuva / Reuters)