Valójában mennyi nyugati katonai eszközt vesztett eddig Ukrajna?

GettyImages-1494251893
2023.07.03. 14:24
Az ukrán ellentámadás megindulása óta a médiában sok szó esik arról, hogy „milyen óriási veszteségek érik az ukrán haderőt”, hogyan semmisülnek meg a Nyugattól kapott hadieszközök, és hogy „lassan nagyjából nem lesz mivel harcolni”, mert minden odavész. Az elérhető adatok alapján azonban a helyzet másként néz ki: a nyugati harckocsik 96 százaléka például még teljesen érintetlen, ahogy a páncélozott harcjárművek 91-92 százaléka is sértetlen, és az ukrán haderő rendelkezésére áll. Mutatjuk a pontos számokat.

Az alábbi ábrákon a Nyugat által 2022. február 24. után átadott nyugati fegyvereket és az ukrán haderőt ért, dokumentált veszteségek láthatóak. A megsemmisült haditechnikáról szóló adatok az Oryxról – egy védelempolitikával foglalkozó holland projekt oldaláról – származnak, ahol minden esetben képpel, videóval dokumentált veszteségekről van szó. 

Nyilván nem mindenről készül kép és felvétel, tehát a lista minimumnak tekinthető, de ugyanúgy a Nyugat által átadott haditechnika is a nyilvános adatokból elérhető minimumszám, amely igazolhatóan már megérkezett Ukrajnába. Nem minden katonai támogatás történik nyilvánosan, és nem minden haditechnikai eszköznél ismerjük a pontos számokat – például Finnország, Bulgária, Románia és részben Olaszország nem közöl ilyen adatokat.

Ukrajna nyugati veszteségei
Infogram

Hogyan számolják a veszteségeket?

Az ukrán veszteségek nyilvántartásánál elsősorban orosz forrásokról terjedő információk érhetőek el, egyszerűen azért, mert háborús helyzetben Kijev nem publikál ilyen információkat a saját veszteségeikről – ahogyan egyébként Moszkva sem terjeszt felvételeket az orosz hadsereget ért pusztításról. Abban ugyanakkor biztosak lehetünk, hogy ha van ilyen felvétele az orosz oldalnak, legyen szó drónfelvételről, a katonákon lévő testkameráról vagy mobilra készített felvételekről, akkor azokat azonnal publikálják is. Hiszen mindkét oldal folytat információs hadviselést, és mi lehet jobb az ellenfél demoralizálásánál, mint a megsemmisített haditechnikájáról (és katonáiról) közölt felvételek?

Támadó jellegű eszközöknél, például harckocsiknál vagy harcjárműveknél, több felvétel állhat rendelkezésre, mint a mélyen a hátországban lévő eszközök esetében, mint amilyenek például a légvédelmi eszközök. Ugyanakkor támadásnál kisebb aránnyal menthető meg a katonai eszköz, és sérülés esetén a csatamezőn marad, vagy akár szándékosan meg is semmisítik a mozgásképtelen járművet, hogy ne jusson az ellenfél kezébe. A hátországban lévő eszközök esetében több lehetőség van a fegyver javítására, amit egyébként a közölt adatok is jól mutatják: a tüzérségi eszközöknél például a dokumentált esetek legalább harmadánál a fegyver javítható állapotban maradt.

A VESZTESÉGEK NYILVÁNTARTÁSÁNÁL UGYANAKKOR KIZÁRÓLAG FELVÉTELEKKEL BIZONYÍTOTT ADATOKRA LEHET TÁMASZKODNI,

hiszen csupán bemondás alapján az orosz védelmi minisztérium például már háromszor annyi HIMARS rakétatüzérségi rendszert semmisített meg, mint amennyit Ukrajna összesen kapott. De ugyanúgy az ukrán vezérkar szerint is például jelenleg már 229 ezer orosz katona vesztette életét a háború során, ám a valóságban ennek valószínűleg inkább a harmadáról vagy negyedéről beszélhetünk.

Mindezzel együtt is látható, hogy a Nyugat által átadott haditechnikának csupán egy kis része semmisült meg eddig a harcokban – tankok esetében például 7 nyugati tank a 165-ből, vagy csupán 2 légvédelmi rendszer az átadott 53-ból. Számos haditechnika még egyáltalán nem is került bevetésre, mint például a német Marder harcjárművek vagy a brit Challenger tankok.

Nyugati veszteségek Ukrajnában részletes
Infogram

(Borítókép: Serhii Mykhalchuk / Global Images Ukraine / Getty Images)