Az ukrán elnök feltette a legfontosabb kérdést Vlagyimir Putyinról

GettyImages-1262233881
2023.07.06. 09:08
Ukrajna ellentámadását „lelassította” a megerősödött orosz védelem – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN-nek adott interjúban, hozzátéve, hogy bárcsak a nyugati fegyverszállítások lehetővé tették volna, hogy „sokkal korábban” megkezdődjön.

A CNN stábja Odesszába látogatott, ahol interjút készített az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel. Az ukránok első embere elmondta, az ország egyes területein hadserege „még csak nem is gondolhat arra, hogy támadásokat indítson”, mert nem rendelkezik „a megfelelő fegyverekkel”.

Zelenszkij előbb akarta megkezdeni az ellentámadást

„Hálás vagyok az Egyesült Államoknak minden támogatásukért” – mondta Zelenszkij, hozzátéve,

de elmondtam nekik és az európai vezetőknek is, hogy szeretnénk minél korábban megkezdeni az ellentámadást, és ehhez minden fegyverre és egyéb hadi felszerelésre is szükségünk van. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert minél később kezdjük, annál lassabban megy.

Az ukrán elnök hozzátette, hogy a harctéren tapasztalható nehézségek most „lelassult” ellentámadáshoz vezetnek. 

„Azt akartam, hogy az ellentámadás sokkal korábban elkezdődjön, ugyanis mindenki megértette, hogy minél később indítjuk el, az oroszok annál több területet aknáznak alá, illetve több idejük is marad felkészülni” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán tisztviselők korábban többször is hangsúlyozták, az ellentámadás ugyan már tart, de a „végső csapás” még várat magára. Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes a múlt hónapban azt mondta, hogy Ukrajna visszatartja tartalékai egy részét, és hogy a „végső támadás” még előttük áll.

Bármelyik irányt is választjuk, az idő az ellenségünk lesz

– tette hozzá Zelenszkij.

Zelenszkij elmondta, milyen fegyverekre van szüksége

Az ukrán elnök, mint azt már oly sokszor megtette a háború kezdete óta, arra kérte a nyugati szövetségeseit, hogy inkább most, mint később adjanak fegyvereket Ukrajnának – például az Egyesült Államokban gyártott, nagy hatótávolságú hadászati taktikai rakétarendszereket.

Bizonyos területeken ez lehetőséget adna számunkra, hogy megkezdjük az ellentámadást. Egyes területeken viszont pont emiatt nem tudunk támadni, mert nem rendelkezünk hozzá megfelelő fegyverekkel

– jelentette ki az ukrán elnök, aki nem akarja, hogy emberei az oroszok nagy hatótávolságú fegyvereinek áldozatául essenek.

Zelenszkij az interjúban ezúttal is kifejezte vágyát az amerikai gyártmányú F–16-os vadászgépek iránt, ami elmondása szerint, ha nem is jelentene előnyt, de egyenlőséget mindenképp a légi összecsapásokban.

A Wagner-csoport lázadása

Szóba került továbbá a június 23-i lázadás, amelyet a Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin robbantott ki. Hiába volt rövid életű a zendülés, mégis a legnagyobb fenyegetést jelentette Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmára az elmúlt két évtizedben. Az ukrán elnök szerint a történtek után az orosz elnök feltűnően eltűnt a nyilvánosság szeme elől.

Hova tűnt Vlagyimir Putyin?

– tette fel a kérdést Zelenszkij. „Ritkán merészkedik ki az utcára. Látjuk őt az irodájában, de a szabad levegőn soha.”

Elmondása szerint az ukrán hírszerzés jelezte, hogy a Kreml méri Prigozsin támogatottságát. „Fél Oroszország mellette áll, a másik fele Putyin mellett” – véli Zelenszkij. 

A beszélgetés végén könnyedebb témára tértek át a felek. Az ukrán elnök elmondta, igyekszik kikapcsolódni és elterelni a gondolatait a háborúról, ilyenkor zenét hallgat és könyveket olvas. Arról is beszélt, szereti az AC/DC-t, és egy reggel 6 órai edzés kiegészítéseként az együttes zenéje energiát ad számára az egész napra.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2023. június 28-án. Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / Getty Images)