Szörnyű árvíz pusztított Amerikában

2023.07.11. 11:38
A vasárnaptól hétfőig tartó heves esőzések miatt a Hudson-völgyben és Vermontban történelmi szintű áradások történtek. Egy ember meghalt.

Heves esőzések voltak Amerika északkeleti részén. Több mint egy hónapnyi csapadékot hoztak az erős viharok New York és Vermont állam területére, minek következtében történelmi áradások voltak a térségben – írja a Washington Post.

A katasztrófa több embert is csapdába ejtett, utakat mosott el, valamint egy ember halálát is okozta. 

Vermont veszteségei

Az esőzés hétfő reggelre erősödött fel annyira, hogy hatalmas károkat okozzon a területen. Phil Scott, Vermont állam kormányzója azt mondta:

Az Irene hurrikán óta nem tapasztaltunk ilyen szintű esőzést, és néhány helyen még azt is felül fogja múlni.

A vermonti állami rendőrség szerint több mint két tucatnyi utat tett járhatatlanná a természeti katasztrófa, valamint többeket kellet evakuálni otthonukból.

New York és a Hudson-völgy is súlyos károkat szenvedett el

Erre a területre már a vasárnap esti órákban elérkezett az extrém időjárás, és hamar egy 35 éves nő életét követelte. Highlands városában sodorta magával a brutális árvíz, miközben kutyáját próbálta megmenteni. 

James Skoufis szenátor jelentései szerint itt is kulcsfontosságú infrastrukturális épületeket és rengeteg otthont mosott el az ár. Az utolsó hasonló extremitású természeti katasztrófát az Ida hurrikán okozta a térségben, még 2021-ben.

Kathy Hochul, New York kormányzója összefüggést lát az extrém időjárás és a klímaváltozás között. Úgy fogalmazott:

Mi vagyunk az első generáció, amely valóban megérzi az éghajlatváltozás hatásait, és az utolsó, amelynek esélye van arra, hogy bármit is tegyen ellene.