Kényszermunkásokat alkalmazhatott a Nike

2023.07.13. 19:50
Kanadában a vállalatok etikus működését felügyelő ügynökség azzal gyanúsítja a Nike-t és a Dynasty Gold nevű bányászvállalatot, hogy ujgur kényszermunkásokat dolgoztathattak az alvállalkozóik.

A nyomozást kedden indította meg a Kanadai Ombudsman a Felelős Vállalkozásokért (CORE) hivatala. Tavaly júniusban egy 28 civil szervezetből álló koalíció panaszt nyújtott be hozzájuk 13 kanadai nagyvállalat tengerentúli működésével kapcsolatban.

A szóban forgó két céggel szemben – a CORE összegző értékelése alapján – az a gyanú, hogy

a kínai ellátási láncukban és annak működtetésében ujgur kényszermunkaerőt használtak fel.

A sportszergyártó leszögezte: már nincsenek kapcsolatban olyan cégekkel, amelyekről felmerült, hogy rabszolgamunkásokat tartanak. A Dynasty Gold a vádakat teljesen alaptalannak nevezte.

Kína többször is tagadta, hogy a területe nyugati szélén élő ujgurokat kényszermunkásként alkalmazná. Az ENSZ emberi jogokért felelős főbiztosa azonban azt mondta, hogy Peking bánásmódja a nagyrészt muszlim etnikai kisebbséggel szemben emberiesség elleni bűncselekménynek számít.

A CORE-nak nincs joga vádat emelni az említett cégek ellen.

Amennyiben bűnösnek találják a vállalatokat, az ügynökség kutatásait csak egy ottawai parlamenti bizottság használhatja fel az eljárás továbbvitele céljából.

Az elmúlt években több észak-amerikai nagyvállalatot is meggyanúsítottak azzal, hogy ujgur kényszermunkások vesznek részt a termelési folyamatukban. A CORE nyilatkozata szerint a további 11 céggel szemben érkezett panaszokat is kivizsgálják az elkövetkező hetekben.