A kárpátaljai magyarok szerint Orbán Viktornak fegyvereket kellene küldenie Ukrajnának

2023.07.15. 07:27
A kárpátaljai magyarok háborúról alkotott véleményére volt kíváncsi az Ungvári Egyetem Szociológiai és Szociális Munka Tanszéke. A kutatók hangsúlyozták, habár a kárpátaljai magyarok főként a magyar médiából tájékozódnak, azonban háborús nézeteik jelentősen eltérnek a magyar lakosságétól.

felmérést a Smartpol szociológiai ügynökség és az Ungvári Szociológiai és Szociális Munka Osztálya végezte július 2-a és 5-e között, összesen 510 magát magyarnak valló kárpátaljai lakos megkérdezésével. A szociológusok kiemelték, a kutatást 18 településen végezték, magyar nyelven.

A kutatók rámutattak, az eredmények szerint 

a kárpátaljai magyarok háborús nézetei jelentősen eltérnek a magyarországi lakosok nézeteitől, és közelebb állnak az ukrajnai lakosokra jellemző nézetekhez.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország veszélyezteti-e az európai békét, a kárpátaljai magyarok 67,3 százaléka igennel válaszolt, míg ehhez képest Magyarországon ez az arány mindössze 48 százalék.

A felmérésből az is kiderül, hogy 

a kárpátaljai magyarok 53,6 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországnak fegyvert kell adnia Ukrajnának.

A megkérdezettek 28,8 százaléka ellenzi ezt, és 17,6 százalék mondta azt, hogy a kérdésre nehéz válaszolni.

Az ukrán elnökben bíznak leginkább

Az ország vezetőibe vetett bizalommal kapcsolatban a felsorolt vezetők közül a kárpátaljai magyarok Volodimir Zelenszkijben bíznak leginkább, a megkérdezettek 41,2 százaléka vallott így.

A magyar közösség helyi vezetői közül főként Brenzovics Lászlónak szavaztak bizalmat, a megkérdezettek 55,3 százaléka teljes mértékben megbízik benne.

Pavlo Karajcsencev, a Smartpol szociológiai ügynökség vezető elemzője szerint a tanulmány megerősítette, hogy a kárpátaljai magyar lakosság nagyrészt a magyar médiából tájékozódik, főként az RTL és a TV2 csatornákból.

A szociológusok kiemelték, a felmérés azért is fontos, mert a kárpátaljai magyarok sajátos közösséget alkotnak Ukrajnán belül. Hozzátették, a 2001-es népszámlálás adatai szerint Kárpátalján 1 254 000 ember élt, amelyből a magyarok aránya 12 százalék volt (151,5 ezer fő).