Megrepedt egy henger a világ legnagyobb urándúsító üzemében, egy ember meghalt

2023.07.15. 11:44
Tragédiával végződött az orosz urándúsító üzemben történt baleset. A Roszatom hangsúlyozta, az incidens okait jelenleg vizsgálják.

Egy ember meghalt pénteken a világ legnagyobb urándúsító üzemében Oroszországban, miután megrepedt egy szegényített uránvegyületet tartalmazó henger – közölte az állami nukleáris vállalat, a Roszatom.

A cég kiemelte, az üzem és a környező területek sugárzási szintje a normális szinten maradt, az incidens nem jelent veszélyt a környéken élőkre. Ugyanakkor a baleset egy ott dolgozó munkás halálához vezetett.

Mély szomorúsággal jelentjük be, hogy tragikus baleset történt az uráli elektrokémiai üzemben, amely egy munkás halálát okozta

 – közölte a Roszatom.

A közlemény szerint a munkás „mechanikai probléma okozta sérülés” következtében halt meg, amelyet az urán-hexafluoridot tartalmazó tartály sérülése okozott, amely egy urándúsításhoz használt kémiai vegyület.

Az incidens okait jelenleg vizsgálják

– írja a Reuters.

A Roszatom hangsúlyozza, a vegyület szegényített formája kevésbé radioaktív, mint a természetes urán. A vállalat ennek ellenére alkalmazottait orvosi vizsgálatra küldte. Hozzátették, legtöbbjüket már haza is engedték, miután átestek a fertőtlenítési eljárásokon.

Az üzem az atomerőművek működéséhez dúsít uránt, és a maga nemében a legnagyobb a világon.