Börtönbüntetésre ítéltek egy nebraskai tinit abortusz miatt

2023.07.21. 21:00
Egy amerikai tinit 90 nap börtönbüntetésre ítéltek, miután terhessége megszakítása érdekében abortusztablettákat vett be.

A 19 éves nebraskai Celeste Burgesst 90 nap börtönbüntetésre ítélték, amiért 17 éves korában megszakította a terhességét abortusztablettákkal. Burgess bűnösnek vallotta magát. 

Édesanyja, a 42 éves Jessica Burgess öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat, amiért segített a lányának, és megsértette a nebraskai abortusztörvényt – írja a BBC.

Nebraska jelenleg tiltja az abortuszt a 12. hét után. A rendőrség 2022 júniusában indított nyomozást anya és lánya ellen, még azelőtt, hogy a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az abortuszhoz való országos jogot, és az államokra bízta annak eldöntését, hogy engedélyezik-e az eljárást.

Abban az időben Celeste Burgess és az édesanyja Nebraskában lakott, ahol a fogantatástól számított 20. héten már tilos volt az abortusz. Az év elején Nebraskában elfogadták azt a törvényt, amely tiltja az abortuszt a fogantatástól számított 12. hét után.

A bírósági dokumentumok szerint Celeste Burgess körülbelül 28 hetes terhes volt, amikor bevette az abortusztablettákat, így az eljárás a nebraskai törvények szerint illegális volt.

Amikor először szembesítették a rendőrök, a tinédzser állítólag azt mondta a hatóságoknak, hogy halva született magzatot hozott világra.

A bírósági dokumentumok szerint azonban az édesanyjával Facebook-üzeneteken keresztül megbeszélték, hogyan szerezhetik be az abortusztablettákat, és hogyan „tüntethetik el a bizonyítékot”.

Májusban Burgess bűnösnek vallotta magát emberi maradványok elrejtésének bűntettében. Ahogy az édesanya is illegális abortusz elvégzésében, a hatóságoknak tett hamis vallomásban és emberi maradványok elrejtésében.