13 embert megölt egy öngyilkos merénylő Szomáliában

2023.07.24. 14:59
Egy öngyilkos merénylő legkevesebb 13 katonát megölt, további 20-at pedig megsebesített hétfőn a szomáliai főváros, Mogadishu egyik katonai akadémiáján – közölte a mogadishui katonai kórház egyik alkalmazottja. A támadás elkövetőjeként az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet jelentkezett – írja az MTI.

A szomáliai katonák éppen felsorakoztak létszámellenőrzésre, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát – közölte a hadsereg egyik tisztje. Hozzátette, az áldozatok Alsó-Shabelle régióból érkeztek kiképzésre a fővárosba.

Az Al Shabaab közleményben azt állította, hogy jóval több áldozata volt a támadásnak. Ők azt közölték, hogy

a merénylő 73 katonát ölt meg, 124 másikat pedig megsebesített.

Megjegyzendő, hogy áldozataik számát illetően a csoport jellemzően jóval magasabb számokat közöl a hivatalosan bejelentett adatoknál. A mogadishui katonai kórház egyik alkalmazottja közölte, a merénylet áldozatainak és sebesültjeinek száma nem végleges.

Egyre több a halálos támadás az országban

Hassan Sheikh Mohamud szomáliai államfő tavaly „totális háborút” hirdetett a mogadishui kormány ellen több mint egy évtizede fegyveres felkelést folytató, az al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab ellen, amelynek célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező kormány hatalmát, és bevezesse az iszlám radikális értelmezésén alapuló jogrendet, a saríát az országban. Noha a kormányerők és a velük szövetséges milíciák offenzívája kiszorította az iszlamista lázadókat a déli területek nagy részéről, a fegyveresek folytatják a támadásokat.

Május végén legkevesebb 54 ugandai békefenntartót öltek meg egy Mogadishutól délre lévő katonai támaszponton, míg Baidoát, az ország egyik legnagyobb városát csaknem két hétig ostromolták. Ebben a hónapban pedig további támadások sorát hajtottak végre Mogadishuban.